Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Kinderen op De Vogelaar krijgen les in dialect

Geplaatst op: 8 maart 2022

​In alle groepen van OBS de Vogelaar is de afgelopen weken aandacht besteedt aan de streektaal. Via het bijbehorende boekje ‘De Wiesneus’ leerden ze de basis van het regionale dialect in IJsselland.

“Nee, echt Gaellemunigers is het niet. Maar het Nedersaksisch komt deels in de buurt”, vertelt juf Alice Timmerman. De afgelopen periode bracht ze groep 8 de basisbeginselen van het ‘plat’ bij. “Onze hele school heeft meegedaan aan het project. De kinderen hebben voor de voorjaarsvakantie een boekje mee naar huis gekregen en tijdens de lessen besteden we er in de klas aandacht aan”, zegt Timmerman.

In iedere klas wordt er op een eigen manier invulling gegeven aan dialectlessen. Zo ontstaan in de klas gesprekken over wie thuis dialect spreekt of wie het zelf kan. “We hebben naast kinderen die Gaellemunigers praten en verstaan ook twee leerlingen uit Curaçao en Syrië. In die landen heeft men ook eigen dialecten. We gingen dus een stapje verder dan alleen het Overijsselse dialect”, vertelt de juf.

De kinderen leren dialect door liedjes in die taal te zingen. Daarnaast leest Alice ze verhalen in de streektaal voor: “Soms best lastig hoor, ondanks dat ik uit Drenthe kom. Dan liggen de kinderen weer in een deuk als ze mij bepaalde woorden horen uitspreken. Zelf iets in de klas voorlezen uit een dialectverhaal vinden ze nog wel spannend, maar we hebben enorm veel lol met elkaar.”

De Vogelaar vindt het belangrijk dat zijn 100 leerlingen de basis van het Nedersaksisch meekrijgen. “We doen jaarlijks mee aan dit project. Bij veel leerlingen hebben ze in hun directe omgeving te maken met dialect en daarom is het van belang dat ze er op school ook wat van meekrijgen. Maar dan wel op een leuke en interactieve manier, want het blijkt voor de kinderen nog best lastig om er zelf mee aan de slag te gaan. Des te leuker is het als we met de hele klas leren platpraten”, besluit Alice.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500