Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Henk Klasen en Jan Post vinden eerste kievitsei

Geplaatst op: 14 maart 2022

Op een weiland van familie ten Hove aan de Jules van Hasseltweg in Kamperveen is maandag het eerste kievitsei in de IJsseldelta gevonden. De gelukkige vinders waren de weidevogel vrijwilligers Henk Klasen en Jan Post uit Genemuiden.

Het ei werd om 12.20 uur gevonden en gemeld bij de weidevogel coördinator Freddy Aalbers en is zoals gebruikelijk gecontroleerd door de ANV Camperland. Hierbij is vastgesteld dat het om een vers kievitsei gaat. Met de vondst van het eerste kievitsei is het weidevogelseizoen in de IJsseldelta echt begonnen.

Henk en Jan zijn beiden al meer dan 50 jaar goede bekenden in de weidevogelbescherming. Wanneer het voorjaar zich weer meldt en de kievit de eerste baltsende geluiden maakt, zijn ze niet meer te houden en moeten ze het land in.

In 2021 vond Bertus Busweiler op 6 maart het eerste ei op de Mandjeswaard en in 2020 was de eer ook voor Henk Klasen en Jan Post op 9 maart in Kamperveen.

Vroeger was het traditie om het eerste kievitsei aan te bieden aan een hooggeplaatst persoon. Dit is nu verboden. Rapen mag niet meer. Agrarische Natuurvereniging Camperland beloont Henk en Jan als vinders van het eerste ei in de IJsseldelta met een prijs ter waarde van 100 euro. Dit om de vrijwilligers te stimuleren nesten van weidevogels te beschermen. De uitreiking vindt plaats tijdens de Algemene Ledenvergadering van ANV Camperland  in het Trefpunt te Mastenbroek.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500