Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
8 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente gaat Varkensgat verbinden met Bergingsvijver

Geplaatst op: 7 april 2022

De visualisatie van de nieuwe watergang.

Om het water goed af te kunnen voeren, gaat de gemeente Zwartewaterland in Genemuiden een watergang graven. De watergang verbindt straks het Varkensgat met de Bergingsvijver. Daarmee vergroot de gemeente de waterberging in dit gebied.

Het realiseren van een apart rioolstelsel voor het regenwater maakt onderdeel uit van de maatregelen voor klimaatadaptatie. Het regenwater hoeft dan niet meer naar het riool, maar wordt geloosd op de singels langs de zuidkant van Genemuiden. Bij hevige buien wordt dit water naar de Bergingsvijvers gepompt.

“Door het veranderende klimaat krijgen we steeds vaker te maken met felle buien”, vertelt wethouder Maarten Slingerland. “Door het Varkensgat te verbinden met de Bergingsvijver krijgen we in Genemuiden meer plek om het water af te voeren. Daarmee houden we de waterbergingscapaciteit van Genemuiden op orde.” De toename van de berging is ook nodig voor het huidige industriegebied.

Drie duikers

De watergang komt parallel aan de zuidkant van de Randweg. Op drie plekken gaat het water straks onder de weg door. Dit is onder de Nijverheidsstraat, onder de Nieuwe Weg/N759 en onder de Krommesteeg. Hiervoor worden duikers aangelegd onder de weg.

In voorbereiding op de aanleg van de watergang heeft de gemeente vlaggetjes in de grond gezet. Deze vlaggetjes staan in de landerijen waar de watergang gaat komen. Ze moeten voorkomen dat de vogels in deze landerijen gaan broeden.

Start werkzaamheden half april

De werkzaamheden starten half april en duren tot ongeveer augustus 2022. De planning is afhankelijk van de voortgang van de werkzaamheden van de nutsbedrijven. Voor de aanleg van de duikers moeten namelijk eerst kabels en leidingen worden verlegd.

Voor de aanleg van de eerste duiker wordt half april de toegang naar de Krommesteeg, zuidelijk van Randweg, voor auto’s tijdelijk afgesloten. De weg blijft wel toegankelijk voor fietsers en voetgangers. Hierna worden ook de twee duikers onder de Nieuwe Weg/N759 en Nijverheidstraat aangelegd. Hiervoor wordt ter plekke een omleiding gemaakt. Deze omleiding gaat door het land naast de weg en is een volwaardige asfaltweg dat door het verkeer in twee richtingen is te gebruiken.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500