Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
10 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Duizenden palinkjes uitgezet in Zwarte Water

Geplaatst op: 14 mei 2022

Onder meer bij de pont werden zaterdagmiddag weer jonge palingen uitgezet. Dit gebeurde op initiatief van peurvereniging Kampen IJsselmuiden Genemuiden. Zij organiseert dit natuurproject in samenwerking met de gemeenten Kampen en Zwartewaterland en de Stichting DUPAN.

Met deze uitzet van jonge palingen wordt bijgedragen aan het herstel van de palingstand in Overijssel. Namens de gemeente Zwartewaterland waren het burgemeester Eddy Bilder en wethouder Maarten Slingerland die de aaltjes te water lieten.

De peurvereniging bracht via haar leden het geld bijeen voor duizenden palinkjes. Peuren is een van de oudste vormen van vissen op paling. Bij het peuren wordt de paling niet gevangen door middel van een vishaak, maar met een peur. Dit is een hoeveelheid wormen, meestal zo’n 30 stuks, aaneengeregen met garen tot een grote ring. De uitgezette paling heeft vanuit het Zwarte Water ook de mogelijkheid naar het IJsselmeer te zwemmen en van daaruit, nadat deze volwassen is, naar zee te gaan.

De palingen worden onder andere uitgezet omdat ze vanuit de oceaan vaak niet zelfstandig de binnenwateren van Nederland kunnen bereiken, bijvoorbeeld door dammen en sluizen. In de regio zijn nog ongeveer 40 ‘peurders’ actief. Ondanks dat het bij wet niet meer is toegestaan, doen ze af en toe een poging om de rookton vol te krijgen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500