Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
11 december 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zwartsluis (bijna) klaar voor 15e Nationale Sleepbootdagen

Geplaatst op: 23 mei 2022

Aan de laatste aanvullingen en details van het programma wordt nog volop gewerkt. Maar wat de organisatie van de Nationale Sleepbootdagen Zwartsluis betreft kan het niet snel genoeg Hemelvaartsdag zijn. Nadat vier weken geleden alsnog ‘groen licht’ werd gegeven voor het doorgaan van het evenement is alles uit de kast gehaald.  Een flinke opgave voor zowel het lokale stichtingsbestuur als de bestuursleden van Vereniging De MotorSleepboot. Van een evenement dat aan een zijden draadje hing hebben zij toch weer een publiektrekker weten te maken. Met tal van (gratis) activiteiten, zowel op het water als op de wal.

Aan het programma zal het niet liggen.  Sterker nog, aan de invulling daarvan wordt tot op de laatste dag gewerkt. Juist door de korte voorbereiding moest er geïmproviseerd worden en dat betekent dat deze week nog een klap op meerdere onderdelen moet worden gegeven. Zeker is dat er 190 sleepboten en opduwers ligplaats gaan kiezen in Zwartsluis. Zeker is ook dat de officiële opening met trompetgeschal en tromgeroffel gepaard gaat. Bij die opening, die voor donderdag 12:00 uur staat geprogrammeerd, speelt de 100-jarige muziekvereniging Voorwaarts letterlijk de hoofdrol. Traditioneel is dat bij die opening ook een rol is weggelegd voor de ambassadeurs van het evenement. Dat zijn de huidige burgemeester van Zwartewaterland, Eddy Bilder, en de oud-burgemeesters Bernard Kobes, Henk van der Woude en Arco Hofland.

Hoogtepunten

De eerste van de drie Nationale Sleepbootdagen kent meerdere hoogtepunten. Dat is SluisPop, het muziekspektakel op en bij de Kolksluis met dit jaar als topformatie Fragment. En in de avonduren staat de verlichte avondvaart op het programma. Deze zal tussen negen uur en half tien starten en voert over zowel Zwarte Water als Meppelerdiep. De brug aan de Hasselterdijk zal voor dit onderdeel van het programma geruime tijd open staan. Het wegverkeer wordt omgeleid.

Nacht van Zwartsluis

Opvallend element op vrijdag 27 mei is het optreden van de formatie Energy X/Take 7 op het podium aan de Kolksluiskade. Voor de jeugd is er die dag een kleedjesmarkt en ook op het water valt er genoeg te beleven wanneer de sleepboten en opduwers in actie komen. Traditioneel wordt de vrijdag afgesloten met de populaire Nacht van Zwartsluis, waarbij meerdere bands optredens verzorgen op de podia bij de lokale horeca.

Braderiedag

Zaterdag 28 mei is de altijd gezellige braderiedag met een grote markt door het centrum van Zwartsluis. Een dweilorkest zorgt voor gezellige klanken en evenals op donderdag en vrijdag geeft de modelbouwgroep Eleven Modellbau uit Duitsland een demonstratie met hun op schaal gebouwde sleepboten. De Kolksluuszangers besluiten achter in de middag het driedaags festijn met een optreden aan de Havendijk. Maar voor die tijd zijn er ook nog de altijd spectaculaire opduwerwedstrijden in de Kolksluis.

Voor een actueel overzicht van het programma klik hier.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500