Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 september 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Beste metselaars en timmermannen van OVG bekend

Geplaatst op: 17 juni 2022

Tristan Oenema en Bo Mondria bleken de beste timmerlieden.

Onder het toeziend oog van vele examinatoren, leraren en beoordelaars, legden 30 leerlingen van de Opleidings Vereniging Genemuiden hun proeve van bekwaamheid af op het gebied van timmeren en metselen. De directeur, Freddie Buitenhuis, stond als een opzichter in het midden van alle leerlingen en liet zijn goedkeurende blijk over de werkstukken glijden.

In alle hoeken van de grote hal op het industrieterrein van Genemuiden werd hard gewerkt. Bij het timmeren was het passen, zagen en meten om een grote zware tuinbank te construeren volgens vooraf geleverde werktekening, waarop exacte maten stonden aan gegeven. En bij het metselen ging het om het opzetten van een ‘muur in staand verband met verdiepte voegen’. Beide disciplines vereisten het uiterste van de leerlingen, die aan het einde van hun derde leerjaar VMBO deze werkstukken moesten afleveren in wedstrijdverband. Dat koste heel wat zweetdruppeltjes op deze stralende warme dag. Het waren niet alleen maar leerlingen van de opleiding in Genemuiden, maar uit de hele regio hadden zich deelnemers voor deze wedstrijd aangemeld. Tot uit Emmeloord kwamen ze richting de OVG.

De veelkoppige jury was alert bij iedere handeling die de leerlingen uitvoerden. Hier en daar werd een oogje dichtgeknepen om een aanwijzing te geven. Er werd gelet op de punten metseltechniek, regelmaat van de voeg, beroepsuitstraling en samenwerking. Bij het timmeren ging het om de maatvoering, de precisie, en ook de samenwerking was belangrijk bij de beoordeling. Toen via de microfoon werd aangeven dat er 10 minuten wedstrijdtijd over was zag je overal hectische taferelen om  nog de laatste hand te leggen aan het werkstuk en zodoende in de prijzen te vallen.

Voor die prijsuitreiking was burgemeester Eddy Bilder naar de wedstrijdlocatie gekomen. In zijn toespraak benadrukte hij dat Genemuiden trots mag zijn op de bouwsector in het dorp en dat goed geschoolde leerlingen een hoopvol toekomstperspectief bieden voor de sector. Hierna overhandigde hij de prijswinnaars hun welverdiende trofee en bedankte de organisatie.

Het metselen werd gewonnen door Sijmen Baarsen en Auke Romkes. De hoofdprijs bij het timmeren ging naar Tristan Oenema en Bo Mondria. Met een hapje en een drankje werd de dag besloten.

Door: Rob van der Spek

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500