Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
2 april 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gebroeders Mateboer ronden restauratie van antieke salonboot af

Geplaatst op: 17 juni 2022

Herman Mateboer, tevreden schipper van Keizer Hendrik.

De gebroeders Mateboer hebben na drie jaar een flinke klus afgerond. Hun Keizer Hendrik vaart sinds kort namelijk door de omgeving. “Toen onze moeder overleed zochten we een gezamenlijk project, dat is deze salonboot geworden”, legt Herman uit.

In 2017 overleed moeder Mateboer. “Haar huis was altijd een verzamelpunt voor de familie. We aten er kibbeling, gepaard met een glaasje wijn. Toen onze moeder was overleden, verdween ook de plek waar we elkaar troffen”, vertelt Herman. Reden genoeg om samen een oude salonboot te kopen. Dat scheepje moest uiteindelijk de opvolger worden van de woonkamer van Geertje Mateboer.

“Drie jaar geleden hebben we de boot bijna als een wrak uit Loenen aan de Vecht gehaald. De romp was haast verrot, hij was niet meer in originele staat en de benzinemotor lekte nogal. Gelukkig hadden we binnen de familie genoeg expertise in huis om de salonboot grondig te renoveren. Broer Arend is handig met lassen, Jan is scheepstimmerman, Johannes nam het schilderwerk voor rekening en ik regelde de elektrische motor die aan boord staat”, zo legt Herman uit.

Het is tot dusver bekend de enige salonboot die rondvaart in de kop van Overijssel. “In Amsterdam zijn er nog een stuk of 35 die door de grachten varen, maar verder zie je ze weinig”, zegt Mateboer. Het is niet de enige salonboot die elektrisch wordt aangedreven, in Amsterdam gebeurt dat ook. “We hadden op internet een elektrische motor gezien die goed bij onze boot zou passen. Omdat ik voor mijn werk (als piloot, red.) regelmatig in China kwam, wilde ik hem daar zelf wel ophalen. Zo gebeurde het dat ik de motor liet bezorgen bij ons hotel in Shanghai en mee terug nam naar Genemuiden”, vertelt Herman. Dat ging overigens prima, want de motor is zo groot als een voetbal.

De accu’s en overige benodigdheden werden bij Bob Sloepen in Genemuiden aangeschaft. Zo gebeurde het dat de oude renaultmotor uit Keizer Hendrik kon worden gehaald en plaatsmaakte voor de elektromotor die vergelijkbaar is met een 15 pk benzinemotor. Na drie jaar klussen, waarbij de boot grondig is aangepakt, is het paradepaardje af. “We trekken veel bekijks tijdens de tochtjes. Daarom hebben we ook besloten om hem te gaan verhuren. Zo compenseren we de restauratiekosten én kunnen we meer mensen laten genieten van geruisloos varen”, vertelt Herman.

Vrijdag mocht de salonboot al een bruidspaar de haven van Genemuiden binnenvaren. Arend Jan Kloosterman en zijn bruid Josita Kranenburg wisten van niets. “Wie had dat gedacht Herman, dat ik ooit met jou aan boord van zo’n mooi scheepje zou stappen”, reageert de bruidegom enthousiast op de verrassing.

“We hopen op meer charterwerk. De salonboot is een ideaal vervoersmiddel voor kleine gezelschappen en bijvoorbeeld ook in te zetten voor zakelijke aangelegenheden. Denk bijvoorbeeld aan een vergadering of lunch in klein comité. Vanuit de ligplaats in Zwartsluis is het bijvoorbeeld prachtig varen naar het Vogeleiland, De Wieden, Zwolle of Vollenhove. Verder kunnen we mensen ook oppikken en ze als watertaxi ergens naartoe brengen”, besluit Herman.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500