Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 juni 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Breman-monteur brengt boek uit over emotionele ervaringen

Geplaatst op: 20 juni 2022

Wat maak je allemaal mee, wanneer je service en onderhoud pleegt aan cv-ketels? Servicemonteur Theo van der Himst van Breman heeft zijn meest bijzondere en aangrijpende ervaringen nu gebundeld in het boek Monteursverhalen, vakman achter de voordeur. De bundel, die 22 juni wordt gepresenteerd bij Breman Installatiegroep, geeft een ontroerende blik in het wel en wee van Nederlandse huishoudens door de ogen van een zorgzame cv-monteur.

Het bijzondere van het vak van servicemonteur is dat deze bijna elk jaar achter de meeste voordeuren van Nederland komen om de cv-ketel te onderhouden, te repareren of te vervangen. Daarmee is de verwarmingsmonteur één van de laatste klassieke ambachten die nog periodiek over de vloer komt. De relatie met de cv-monteur is voor veel mensen vertrouwd. Theo van der Himst: “Je bent een bekende, maar hebt tegelijkertijd genoeg afstand. Dit betekent dat mensen graag met je praten over alles wat hen bezighoudt.”

De meeste gesprekken die Theo van der Himst heeft vastgelegd in zijn boek zijn emotioneel en persoonlijk. Ze gaan over eenzaamheid, het verlies van dierbaren, ziekte of huiselijk geweld. Theo van der Himst neemt zijn sociale rol als servicemonteur dan ook erg serieus. De praatgrage Noord-Hollander blijkt naast een goede techneut ook een prima maatschappelijk werker te zijn. Theo van der Himst heeft de verhalen in eerste aanleg geschreven om zijn eigen emoties te verwerken. Gaandeweg bleken de teksten veel collega’s aan te grijpen. In overleg met zijn werkgever Breman is besloten er een boek van te maken.

Theo van der Himst (1960) uit het Noord-Hollandse Bakkum zit al zijn leven lang in de techniek. Een groot deel van zijn werkzame leven in de installatietechniek werkt hij voor de Breman Installatiegroep. De hoofdvestiging van dit bedrijf zit in Genemuiden. Theo werkte veel voor servicevestigingen in het land, waarvan een belangrijk deel in Zuidwest-Brabant. Hier spelen zich veel van de verhalen af. Tegenwoordig is Theo service-coördinator voor de Breman-vestiging in Haarlem. Vanuit hier worden met name de klanten in Noord-Holland bediend.

Een deel van de opbrengst van het boek gaat naar NCFS, de Nederlandse Cystic Fibrose Stichting. Deze zet zich in voor mensen met taaislijmziekte. Theo van der Himst draagt deze stichting een warm hart toe.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500