Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
12 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Monumenten Zwartewaterland een dag gratis open

Geplaatst op: 25 augustus 2022

Veel monumenten in Zwartewaterland openen op zaterdag 10 september de deuren voor het publiek. Dan is de 36e Vriendenloterij Open Monumentendag. Duizenden monumenten in Nederland zijn die dag gratis open. Zwartewaterlanders hoeven daarvoor de eigen gemeente niet uit.

Liefhebbers van cultureel erfgoed plannen 10 september moeiteloos vol met excursies en activiteiten in Zwartewaterland. In Genemuiden kunnen ze bijvoorbeeld meedoen aan een stadswandeling met Arend Booi. Tiem van Dalfsen geeft een lezing over de kunstschatten van Genemuiden. Voor beide activiteiten kunnen belangstellenden zich aanmelden via het Toeristisch Informatie Punt (TIP) in Genemuiden. Ook de Hervormde Kerk, het Historisch Centrum, het Stoomgemaal, het Tapijtmuseum, de Sas en kunstgalerie De Diek zijn open.

Bedevaartspad

Wie het intrigerende bedevaartverleden van Hasselt wil ontdekken, kan op 10 september het Bedevaartspad lopen. Deze wandeling begint bij het Oude Stadhuis aan de Markt en neemt de bezoeker mee langs zeven monumenten in Hasselt. De route eindigt bij de Grote Kerk, die tijdens Monumentendag ook open is voor het publiek. Een klim over 178 treden naar de toren van de kerk mag niet ontbreken. Ook de historische kalkovens zijn tijdens Open Monumentendag open. Daar zijn onder meer activiteiten voor kinderen.

Turfverleden

Een historische wandeling is ook in Zwartsluis mogelijk. Vanuit Sluuspoort leidt een pad naar de voormalige turfeilandjes. Ook is Sluuspoort het startpunt van een vaartocht langs de sluizen van Zwartsluis. Het bekende Museum Schoonewelle is ook open. Net zoals de Hervormde Kerk waarvan de bouw aan het begin van de 17e eeuw begon. Imposant onderdeel is het orgel dat de Hasselter orgelbouwer Knol tussen 1793 en 1796 maakte. Interessant is ook de Zintuigentuin van Albert Greveling.

Open Monumentendag

Open Monumentendag staat al jarenlang in het tweede weekeinde van september op de kalender. De dag wordt georganiseerd door Nederland Monumentenland in samenwerking met lokale comités door het hele land. Met dit evenement willen zij gezamenlijk de aandacht voor de monumenten vergroten door dit bijzondere Nederlands cultureel erfgoed toegankelijk te maken en het daarmee te behouden voor een breed publiek.

Complete programma

Het Comité Zwartewaterland werkt nog steeds aan het programma voor Open Monumentendag. Het programma staat op www.openmonumentendag.nl. Vul voor een actueel overzicht in onze gemeente de zoekterm ‘Zwartewaterland’ in.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500