Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Kerkmuren vallen weg tijdens jaarlijkse VBK’

Geplaatst op: 25 augustus 2022

Kinderen en hun ouders tijdens de afsluitingsavond naast de manege.

Ruim 500 kinderen en jongeren uit Genemuiden hebben de zomervakantie met elkaar afgesloten door middel van de Vakantie Bijbel Klub (VBK) en de Tiener Evangelisatie Activiteiten (TEA). Coördinator Tabitha Schurink is meer dan tevreden over het verloop van de week: “Het was een intensieve week voor de vrijwilligers, maar we hebben echt genoten. Het is prachtig om te zien hoe je de kerkmuren weg ziet vallen en we met elkaar bezig mogen zijn rondom het Evangelie.”

Hoe lang de VBK en TEA al bestaan, durft Schurink niet te zeggen. “Misschien al wel 40 jaar. Met altijd hetzelfde doel: evangeliseren onder kinderen en jongeren. Niet alleen onder jongeren van de kerk. Zo hebben we kinderen uit de kerk zondag twee zakjes snoep meegegeven. Eén mogen ze zelf opeten en het andere zakje mochten ze geven aan een kind dat niet (vaak) in de kerk komt. Daaraan verbonden zat een uitnodiging voor de VBK. Het heeft effect gehad, want je ziet ook kinderen langskomen die je normaal niet in de kerk ziet”, legt Tabitha uit.

Het programma, opgesteld door de Hervormde Gemeente, werd opgedeeld in drie groepen: kinderen van groep 1 tot en met 4, kinderen van groep 5 tot 8 en jongeren van 12 jaar en ouder. De twee eerstgenoemde groepen hadden dagelijks een programma rondom de manege. “Ook om het laagdrempelig te houden”, zo beredeneert Tabitha de gekozen locatie. Dagelijks werd de kinderen een bijbelverhaal verteld en mochten ze samen zingen. De jonge kinderen gingen knutselen terwijl de bovenbouw zelf hutten mocht timmeren. Voor de oudere tieners, die de dag begonnen in het Hervormd Centrum, was er ook genoeg te beleven zoals varen of buikschuiven.

Dat laatste liet dominee Molenaar zich geen twee keer zeggen. Na wat aanmoedigingen van de jeugd, loopt de predikant donderdagavond zonder blikken of blozen richting de buikschuifbaan. Na een stevige aanloop volgt een snoekduik over de baan vol zeepsop. Collega-predikant Hulsman staat wat verbaasd te kijken als hij Molenaar met een witte baard van schuim op zich af ziet komen. Hulsman geeft toe dat hij in dit geval liever aan de zijlijn staat. “Ik had m’n handdoek al meegenomen”, zegt Molenaar tegen hem. De schuivende dominee vormde een bijzondere afsluiter van een geslaagde VBK en TEA waarbij meer dan 500 kinderen een week met elkaar mochten optrekken rondom Gods Woord. Zondagmiddag is om 15:00 uur de afsluitingsdienst in de Grote Kerk met dominee Hulsman.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500