Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
18 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Suïcide bespreekbaar maken redt levens’

Geplaatst op: 5 september 2022

Marleen Engelbarts van de GGD en wethouder Jan van de Poel bevestigen een bordje aan de bank.

Via verschillende bankjes in Zwartewaterlanders worden inwoners aangespoord om suïcide bespreekbaar te maken. “Er rust een taboe op. Juist het gesprek aangaan over dit onderwerp en doorvragen kan, hoe lastig het ook kan zijn, veel opleveren”, concludeert wethouder Jan van de Poel.

Samen met Marleen Engelbarts van GGD IJsselland bevestigde hij vanmiddag een bordje op een bankje aan de Binnenhaven in Genemuiden. Daarop valt te lezen: ‘Een goed gesprek begint met iemand ècht zien’. Via de QR-code die op het bordje staat, kunnen mensen onder andere kosteloos een online training volgen. Daarin leert men hoe je relatief eenvoudig de signalen van suïcide herkent én hoe je het gesprek aangaat met mensen die deze gedachten hebben.

In Nederland komt een (geregistreerde) zelfmoordpoging jaarlijks bij 0,53 procent van de inwoners voor. In Zwartewaterland lag dit aantal vorig jaar op 0,017 procent. “We hopen door deze campagne te bereiken dat minder mensen radeloos en eenzaam door het leven gaan. Door mensen te leren hoe je signalen rondom suïcide herkent, hopen we uiteindelijk levens te redden”, zegt Marleen Engelbarts.

In Zwartewaterland zijn de bordjes aan de bankjes te vinden aan de Stationsweg in Zwartsluis, de Kaai in Hasselt en de Binnenhaven in Genemuiden. Ook op tientallen andere bankjes in IJsselland worden deze plaatjes aangebracht. Wie de online-training van de GGD wil volgen, kan dat hier doen.

Hulp nodig rondom dit onderwerp? Bel 113 of chat met een zorgprofessional. 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500