Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 september 2022 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

OK stuit op onthutste gemeenteraad tijdens ‘windmolenpresentatie’

Geplaatst op: 8 september 2022

Dat de Ondernemerskring Genemuiden haar energieverbruik wil verminderen en verduurzamen valt te prijzen. Daar waren de fracties in de gemeenteraad het woensdagavond unaniem over eens. Maar de manier waarop ondernemers dat in sneltreinvaart willen realiseren, kon rekenen op afkeuring bij raadsleden. “We waren woest toen we voor de zomervakantie moesten horen wat de OK van plan was. Excuses aan omwonenden is op zijn plaats”, zei CDA-raadslid Rudi van Zandwijk.

Wat speelde er tijdens de info-avond?

De Ondernemerskring (OK) Genemuiden zet zich in om de Genemuider industrie te verduurzamen. Daarom wil de OK dat ondernemers in Genemuiden zelfvoorzienend zijn in hun energiegebruik. Het jaar 2030 komt als een donkere wolk op hen af, dan moeten bedrijven namelijk 50 procent minder uitstoten en verbruiken dan begin jaren negentig. Dit is wettelijk vastgesteld. Om dat te bewerkstelligen wil de OK een eigen windpark laten bouwen in polder Mastenbroek. Tien molens van maximaal 250 meter hoog kunnen er voor zorgen dat alle bedrijven in Genemuiden van groene energie kunnen worden voorzien. Voor de kostenpost van 80 miljoen euro verwacht de OK aandeelhouders uit Genemuiden te kunnen vinden. Woensdagavond hielden OK-afgevaardigden Berthran Selles, Jan Hoekman en Johan van Lente en presentatie voor de raad. Na afloop konden fracties vragen stellen.

Wat heeft de OK de afgelopen periode gedaan?

Men heeft een plan opgesteld om 10 windmolens in de polder bij Mastenbroek te plaatsen. Volgens de OK is dit de enige plek waar een plan van dit formaat kan worden uitgevoerd. Ook met het oog op oplopende energieprijzen staan fabrikanten te springen om eigen stroomopwekking. De provincie Overijssel publiceerde voor de zomervakantie een document waaruit bleek dat het plaatsen van windmolens in de polder wat hun betreft niet per definitie van tafel wordt geveegd. Omdat de OK bang was dat grote projectontwikkelaars naar grondeigenaren in Mastenbroek zouden gaan, heeft de OK in sneltreinvaart die grondeigenaren bezocht. Het bestuur heeft twee mensen op pad gestuurd met contracten in de tas. Doel was om grond veilig te stellen voor het windmolenplan van OK Genemuiden.

Hoe reageerde de raad op het traject?

De raad reageerde op z’n zachtst gezegd ontevreden over de werkwijze van de OK. “We waren woest toen we de plannen hoorden”, zei Van Zandwijk (CDA). Kira Fijn van BGZ benadrukt dat alleen grondeigenaren zijn betrokken bij het traject en niet de aanwonenden. Contracten lagen dus al op tafel terwijl een overbuurman nog geen enkel vermoeden had van een windmolenpark. Het is dus vooral de sneltreinvaart waarover raadsleden struikelen. Ook een onderzoek naar de ecologische gevolgen van een windmolenpark had de OK nog niet laten opmaken.

Waarom heeft de Ondernemers Kring zoveel haast?

Tijdens de voorbereidingen kwam er bericht van Enexis. Dit is de partij die ondergronds de netaansluitingen regelt voor onder andere windmolenparken. Zij kijken op 1 oktober naar kansrijke gebieden waar ze gaan investeren in netwerkaansluitingen. Mocht de OK dus de komende jaren een eigen park willen ontwikkelen, moet men voor 1 oktober een plan bij Enexis hebben liggen. Anders loopt verdere verduurzaming vertraging op. Reden genoeg voor de OK om in sneltreinvaart langs grondeigenaren te gaan en hun plan naar buiten te brengen. Ook de angst voor grote projectontwikkelaars lag op de loer.

Hoe nu verder?

Daar is geen kant en klaar antwoord op te geven. De gemeenteraad noemt het prijzenswaardig dat de Genemuider ondernemers aan de slag willen met verduurzaming. Echter moet de OK zich wel aan spelregels houden. Dat houdt onder meer in dat de gehele buurt betrokken moet worden bij planvorming. Aangezien er ook nog geen vergunningen binnen zijn, laat staan een positieve raad, lijkt het er dus op dat de deadline van 1 oktober onrealistisch is. De olifant in de porseleinkast zal dus het gebroken servies moeten lijmen. Pas dan lijkt de gemeenteraad serieus te willen meedenken met ‘windwensen’ van ondernemers.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500