Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Genemuiden krijgt asielschip aan Industriehaven

Geplaatst op: 8 september 2022

Zwartewaterland vangt van 30 september tot en met 22 november asielzoekers op. De asielzoekers verblijven deze periode op een schip in de Industriehaven in Genemuiden. Op het schip is plek voor 85 bewoners.

Voor de crisisnoodopvang krijgt Zwartewaterland de beschikking over het schip ‘MS Thurgau Saxonia’. Deze boot wordt op dit moment gebruikt voor crisisnoodopvang in Zwolle. De bewoners eten, slapen en verblijven op deze boot.

Veiligheid

Voor de veiligheid voor bewoners van de boot en omwonenden van de ligplaats in Genemuiden gelden er huisregels op en rond de boot. De bewoners mogen bijvoorbeeld niet roken of alcohol drinken op de boot. Tussen 23.00 en 06.00 uur mag niemand het terrein rondom de boot op of af. Beveiligers zijn 24 uur per dag aanwezig. Asielzoekers die overlast veroorzaken op of buiten het terrein worden meteen verhuisd naar een andere opvanglocatie buiten de gemeente. De opvang van de groep asielzoekers in Zwolle loopt op dit moment naar wens.

Locatiemanager

Op de boot is een locatiemanager. De locatiemanager helpt bewoners als er vragen zijn. Hij is ook het eerste aanspreekpunt voor omwonenden bij overlast. Verder zorgt bemanning voor het eten en schoonmaak. Voor de hulp aan de asielzoekers wordt samengewerkt met een lokale huisarts. Ook houden landelijke instanties wekelijkse spreekuren op de boot om de asielzoekers te begeleiden.

Op de boot is plek voor 85 asielzoekers. De asielzoekers verblijven al langer in Nederland. Ze woonden eerst tijdelijk in de crisisnoodopvang in Heeten en Nieuwleusen en verhuisden daarna naar de crisisnoodopvang op het schip in Zwolle. Met het schip gaan ze op 30 september mee van Zwolle naar Genemuiden.

De gemeente Zwartewaterland geeft op haar site aan dat de opvang in Zwolle op dit moment naar wens en positief verloopt. Echter blijkt uit berichtgeving van RTV Oost dat er onrust heerst onder de opvarenden.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500