Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
26 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

WK Telefoonboekbiljart onverminderd populair: ‘wachtlijst van 60 man’

Geplaatst op: 18 februari 2023

Het is weliswaar geen WK in Quatar, maar de sfeer is er niet minder om bij het WK Telefoonboekbiljarten. Al sinds 2018 wordt het evenement, op een corona-onderbreking na, gehouden in verenigingsgebouw De Rank. “Ieder jaar hebben we meer animo. Vijf jaar geleden begonnen we met 40 deelnemers, nu zitten we op het maximum van 127 én hebben we 60 mensen op de reservelijst. Het wordt steeds groter, de pont vaart zelfs langer voor dit WK”, zeggen René Bonthuis en Wim Rietman tevreden.

De regels zijn simpel tijdens het WK. Met de witte bal dien je de rode te raken. Echter, in het midden van het biljart zijn twee telefoonboeken neergelegd als obstakels. Mis je de rode bal drie keer, dan ben je af. Wie tijdens de afvalrace telkens zijn tegenstander weet uit te schakelen, gaat er met de eerste prijs vandoor.

In tegenstelling tot het muisstille driebanden zit er bij het WK Telefoonboekbiljarten geen verbod op het maken van geluid. Op de bekende groen beklede tafels, de keu en een trio ballen na is er dan ook weinig gelijkenis met de bekende biljartsport. Telefoonboekbiljarten is sporten met een knipoog, maar wel met een internationaal karakter. Aan het toernooi in Genemuiden doen naast veel Genemuidenaren ook biljarters mee uit omliggende kernen én landen. “Zelfs een deelnemer uit Afrika, die is al twee keer kampioen geworden”, zegt Rietman.

In de jurykamer buigen de mannen zich over de uitslagen en de daarop volgende speelrondes.

Opbrenst

In de afgelopen jaren ging de opbrengst van het toernooi telkens naar goede doelen. Er werden prachtige bedragen opgehaald voor De Wijkwieg en de ALS-Stichting. Tijdens de laatste editie werd gespeeld voor het plaatselijke zorgpersoneel en de lokale middenstand. Dat werd een doorslaand succes en werd algemeen zeer gewaardeerd.

Deze keer heeft de organisatie besloten (hopelijk eenmalig) af te zien van een sponsoractie. René Bonthuis: “We krijgen jaarlijks fantastische steun van een hele rij aan trouwe sponsoren. Die zijn de basis voor opbrengst van het gekozen goede doel. Maar op dit moment zijn het ook voor het bedrijfsleven onzekere tijden. We laten ze daarom het liefst even met rust om dan in betere tijden hopelijk weer een beroep op ze te mogen doen”.

Wim Rietman vervolgt: “Maar wellicht zijn er toch bedrijven die wat voor de club willen doen. HZW had de zaakjes in financieel opzicht uitstekend voor elkaar. De financiële lasten van verenigingsgebouw ‘de Rank’ waren onder controle. Het gebouw is echter niet bepaald energievriendelijk. Dat heeft het bestuur van de club doen besluiten om een groot pakket aan maatregelen te treffen in investeringen als spouwmuurisolatie en zonnepanelen. Dit noodzakelijke project gaat zo’n 100.000 euro kosten en dus kan de club opeens zelf de centjes weer heel goed gebruiken”.

Uitslagen volgen later.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500