Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 maart 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Woning voor starters stapje dichterbij?

Geplaatst op: 7 maart 2023

Starters die graag financieel geholpen willen worden door de gemeente, kunnen vermoedelijk gaan uitkijken naar duurdere huizen in de gemeente. Tot dusver verleent Zwartewaterland alleen startersleningen als een woning niet duurder is dan 230.000 euro. Uit een raadsvoorstel blijkt dat het college dat bedrag met bijna een ton wil verhogen tot 328.000 euro.

“Het woningaanbod dat er is kunnen zij in veel gevallen niet financieren. Dit probleem is verergerd door de stijging van de huizenprijzen en de bouwkosten sinds de meest recente vaststelling van de verordening op startersleningen. Daarom wordt voorgesteld het maximale bedrag van de aankoopsom mee te laten groeien met deze ontwikkelingen en bovendien de werkingsgrond voor de nieuwbouw te verruimen”, meldt wethouder Jan van der Poel.

De lening is een aanvulling op een hypotheek. Als een starter bijvoorbeeld een huis kan kopen voor 210.000 euro, maar de bank wil hem 185.000 euro lenen, biedt de gemeente een aanvullende lening van 25.000 euro aan. Nu kunnen starters in Zwartewaterland maximaal 30.000 euro bijlenen via de gemeente, mits het huis niet duurder is dan 230.00 euro. Als het aan het college ligt, wordt dat bedrag opgeschroefd tot maximaal 40.000 euro of 20 procent van de koopprijs tot een maximale aankoopprijs van 328.000 euro. In dit raadsvoorstel zou dat dus betekenen dat een stel dat nu een hypotheek kan krijgen van 260.000 euro, een huis kan kopen van drie ton.

Meerdere omliggende gemeenten hebben onlangs de starterslening verhoogd. Dit geldt voor Steenwijkerland, Urk, Dalfsen en Olst-Wijhe. “Navraag bij omliggende gemeenten leert dat een verhoging van de starterslening niet gezien wordt als een oorzaak van stijgende woningprijzen. Het verhogen van de lening zorgt er enkel voor dat meer woningen binnen het bereik van starters komen”, aldus wethouder Van der Poel.

Een starterslening kun je overigens niet zomaar aanvragen. De koper (of de partner van de koper) woont minimaal een jaar in de gemeente Zwartewaterland of heeft er vroeger minimaal vijf jaar gewoond. Wie niet in de gemeente woont of heeft gewoond, moet minimaal 18 uur per week in de gemeente werken om aanspraak te maken op de regeling. De gemeenteraad praat komende donderdag over het collegevoorstel.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500