Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 juni 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De voor- en nadelen van waterontharders voor huishoudelijk gebruik

Geplaatst op: 24 maart 2023

(Adv.) Water is een essentieel element in ons dagelijks leven, maar waterkwaliteit verschilt aanzienlijk, afhankelijk van de regio en de bron. Een van de meest voorkomende problemen is hard water, dat rijk is aan mineralen zoals calcium en magnesium. Hoewel deze mineralen geen gezondheidsrisico’s vormen, kunnen ze wel problemen veroorzaken voor huishoudelijke apparaten, leidingen en zelfs onze huid en haar. Een oplossing hiervoor is het installeren van een waterontharder om de hoeveelheid mineralen in het water te verminderen. In dit artikel gaan we de voor- en nadelen van waterontharders op een rijtje zetten

Wat is een waterontharder?

Een waterontharder installatie is ontworpen om hard water, dat rijk is aan mineralen zoals calcium en magnesium, te behandelen en te verzachten. Dit wordt gedaan door middel van een ionenwisselaar die de calcium- en magnesiumionen in het water vervangt door natriumionen. Hierdoor vermindert de hardheid van het water, wat kan leiden tot verschillende voordelen voor het huishouden en de gezondheid van de bewoners.

Voordelen van waterontharders voor huishoudelijk gebruik

Langere levensduur van apparaten en leidingen: Hard water kan leiden tot kalkaanslag op verwarmingselementen en in leidingen, waardoor de efficiëntie van apparaten zoals wasmachines, vaatwassers en waterkokers afneemt en hun levensduur verkort wordt. Door het gebruik van een waterontharder wordt de kalkaanslag verminderd, waardoor apparaten en leidingen langer meegaan.

Minder schoonmaakwerk: Door kalkvrij water zal kalkaanslag op oppervlakken zoals tegels, douchewanden en kranen, aanzienlijk afnemen. Hierdoor zal er minder tijd besteed hoeven worden aan het schoonmaken van deze oppervlakken.

Een gezondere huid en haar: Hard water kan leiden tot een droge huid en haar, evenals huidirritaties. Door het gebruik van een waterontharder zal de huid en het haar zachter aanvoelen en gezonder zijn.

Langere levensduur huishoudelijke apparaten: Wanneer een waterontharder is geïnstalleerd, zal er minder snel kalkaanslag optreden in bijvoorbeeld leidingen en apparaten die water gebruikt. 

Nadelen en mogelijke zorgen bij het gebruik van waterontharders

Kosten: Het installeren van een waterontharder kan een aardige investering zijn. Daarnaast zijn er ook onderhoudskosten verbonden aan het regelmatig vervangen van zout in het apparaat. Toch is het de investering meer dan waard.

Zoutverbruik: Waterontharders gebruiken zout om het water te ontharden. Dit kan leiden tot een verhoogd natriumgehalte in het water, wat een probleem kan zijn voor mensen met een zoutarm dieet of hoge bloeddruk. 

Waterverbruik: Waterontharders verbruiken extra water tijdens het regeneratieproces, wat kan leiden tot een hoger waterverbruik en hogere waterkosten.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500