Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
24 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeente start Participatieregeling voor inwoners met laag inkomen

Geplaatst op: 31 maart 2023

De gemeente heeft een nieuwe regeling voor inwoners met een laag inkomen: de Participatieregeling. De regeling komt in de plaats van het Kindpakket. “De gemeente betaalt dan mee aan bijvoorbeeld sportieve, culturele of maatschappelijke activiteiten voor kinderen, jongeren én volwassenen”, zegt wethouder Maarten Slingerland.

De gemeente en bijna 50 maatschappelijke organisaties streven naar een Gezond en Gelukkig Zwartewaterland. “Dit betekent ook dat iedereen moet kunnen meedoen”, legt de wethouder uit. “Een laag inkomen mag geen belemmering zijn om deel te nemen aan bijvoorbeeld sport en cultuur.”

Samenwerking met Jeugdfonds Sport & Cultuur is gestopt

Daarom was de gemeente jaren lang aangesloten bij het Jeugdfonds Sport & Cultuur. Deze regeling was voor ouders die onder de bijstandsnorm vallen en geen financiële mogelijkheden hebben om een lidmaatschap te (volledig) te betalen. De regeling gold voor jongeren tot en met 18 jaar.

Bijdrage voor alle inwoners

De Participatieregeling is niet alleen bedoeld voor kinderen, maar voor alle inwoners van Zwartewaterland met een laag inkomen en weinig vermogen. Zij kunnen voor zichzelf, hun partner en hun kinderen een aanvraag doen bij de gemeente, via www.zwartewaterland.nl/participatieregeling.

De Participatieregeling is bovendien niet alleen voor sportieve en culturele activiteiten, maar ook voor maatschappelijke activiteiten. Bijvoorbeeld voor de overgang van de basisschool naar het voortgezet onderwijs. Denk aan een bijdrage voor een fiets of een laptop. Verder is er een vergoeding voor kinderen en jongeren tot 21 jaar voor het behalen van zwemdiploma’s A en B.

De gemeente betaalt de vergoedingen voor de zwemlessen rechtstreeks aan het zwembad. De overige bijdragen krijgen de aanvragers op hun eigen rekening uitgekeerd. De aanvrager betaalt dan zelf de betreffende voorziening waarvoor de bijdrage is bedoeld. In het verleden maakte het Jeugdfonds Sport & Cultuur de contributie over aan de sport- en cultuurorganisaties.

 Meer informatie over de Participatieregeling staat op www.zwartewaterland.nl/particpatieregeling. Inwoners van Zwartewaterland met een laag inkomen kunnen daar ook bijdragen aanvragen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500