Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Wie heeft voorrang aan de Slinger?

Geplaatst op: 30 maart 2023

Hoe goed is uw kennis van lokale verkeerssituaties? Dat kunt u testen in de nieuwe Verkeersquiz van de gemeente Zwartewaterland en Veilig Verkeer Nederland. Wethouder Maarten Slingerland lanceerde de quiz met verkeerssituaties in Hasselt, Genemuiden en Zwartsluis donderdagochtend 30 maart bij het Taalpunt in de bibliotheek in Hasselt. Slingerland: “Als gemeente vinden we verkeersveiligheid belangrijk. Daar draagt deze quiz aan bij.”

De gemeente Zwartewaterland en de lokale afdeling van Veilig Verkeer Nederland hebben de nieuwe Verkeersquiz Zwartewaterland samengesteld. “We hebben in kaart gebracht welke plekken in onze gemeente bij verkeersdeelnemers zorgen voor een onveilig gevoel”, legt wethouder Maarten Slingerland uit. “Door het gebruik van deze herkenbare plekken willen we bijdragen aan een verbetering van het rijgedrag en meer veiligheid in het verkeer. De quiz is bedoeld voor iedereen die zijn of haar verkeerskennis wil testen.”

Herkenbaarheid

Vorig jaar november presenteerde de gemeente al meertalige verkeersbrochures om meer aandacht te vragen voor de verkeersregels en het gedrag in het verkeer. De nieuwe Verkeersquiz draagt ook bij aan het verbeteren van de verkeersveiligheid voor anderstalige inwoners. Daarom lanceerde wethouder Slingerland de Verkeersquiz donderdagochtend 30 maart bij het Taalpunt in de bibliotheek in Hasselt. Bij het Taalpunt staat deze hele maand het thema verkeer centraal.

De quiz is één van de manieren waarop de gemeente samen met het Taalpunt en de bibliotheek probeert om de verkeersregels en het gedrag in het verkeer onder de aandacht te brengen bij inwoners. “Voor anderstaligen of laaggeletterden is deze quiz een praktische manier om kennis te maken met de verkeersregels. Vooral door de herkenbaarheid van de foto’s die we in deze quiz gebruiken”, aldus Slingerland.

Nuttig middel

Maar de quiz is ook een nuttig middel voor alle andere inwoners uit Zwartewaterland benadrukt wethouder Slingerland. “Gevaarlijke verkeerssituaties in het verkeer ontstaan vaak doordat weggebruikers niet precies weten welke regels gelden. Dat is zonde, want door het juist toepassen van de regels draag je bij aan de veiligheid in het verkeer. In die gevallen komt deze verkeersquiz van pas. Op een laagdrempelige manier kun je jouw kennis van de verkeersregels testen. Van plekken waar je misschien wel dagelijks langs rijdt.”

In 2021 maakte de gemeente ook al een Verkeersquiz beschikbaar. Die quiz leverde veel positieve reacties op. “Aandacht voor elkaar in het verkeer leeft bij onze inwoners”, vertelt Slingerland. “Door educatie en bewustwording werken de gemeente Zwartewaterland en VVN samen aan veiliger gedrag in het verkeer.”

Lastig in te schatten

Tiny Limbeek van Veilig Verkeer Nederland: “Uit de resultaten van de vorige quiz blijkt dat de meeste mensen in Zwartewaterland heel goed weten hoe het hoort. Toch zijn sommige voorrangssituaties best lastig in te schatten. Heeft een fietser nu wel of niet voorrang vanaf een fietspad op het Tag? En dat verkeer van rechts voorrang heeft op de kruising bij het  kerkhof bij de Koppel weet ook lang niet iedereen. We hebben daarom weer 12 nieuwe vragen bedacht waarvan we graag willen weten hoe het zit met de kennis van de weggebruiker.”

Doet u mee? Test uw kennis met de verkeersquiz! Ga naar verkeersquiz-zwartewaterland.vvn.nl.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500