Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Drinkhoorn van Genemuiden was ook in Hasselt niet veilig

Geplaatst op: 12 april 2023

Het nieuwe programma ‘Tuss’n Proal en Prul’ van ‘De vrienden van oud Genemuiden’ is vandaag online gekomen. In de eerste aflevering vertellen Joseph Estié (antiquair en bekend van Tussen kunst en Kitsch) en Andres Post (Vrienden van oud Genemuiden) over het rampjaar 1672. Dit was voor Nederland als geheel een zwaar jaar en ook voor Genemuiden in het bijzonder. Beide heren vertellen hoe dit precies zat.

In de tweede aflevering vertellen Joseph Estié en Robert Pleijsier over de drinkhoorn van de stad Genemuiden. Waar komt de drinkhoorn en het gebruik vandaan, waar werd hij voor gebruikt en wie heeft hem gemaakt? De zilversmid die onderdelen van de hoorn heeft vervaardigd blijkt van oorsprong uit Genemuiden te komen. Estié bevestigd dat dit een zilversmid was met veel aanzien in zijn vakgebied en behoorde tot de top van Nederland.

In het rampjaar 1672 heeft de drinkhoorn een indrukwekkende weg afgelegd. Zo werd het in Hasselt ondergebracht ter bescherming, maar dit mocht helaas niet baten.

 

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500