Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Eben Haezerschool en Joëlle winnen verkeersbekers

Geplaatst op: 17 april 2023

Op de dag van het examen stond Joëlle extra vroeg op om examens te oefenen.

Groep 7 van EbenHaezerschool heeft de hoogste score gehaald bij het verkeersexamen. Zij hadden gemiddeld de hoogste score bij het theorie-examen (22 goed) en gemiddeld het laagste aantal fouten bij het praktijkexamen. Zij kregen de beker uit handen van wethouder Slingerland van Zwartewaterland. Joëlle Molenaar van Kindcentrum Johannes Bogerman was de beste leerling. Zij had nul fout in het theorie-examen en geen fouten bij het praktijkgedeelte. Ook zij kreeg een beker van de wethouder.

Maandag 27 maart en vrijdag 14 april hebben 158 leerlingen van groep 7 van alle basisscholen in Genemuiden het verkeersexamen gemaakt. Het examen bestond uit een theoretisch en een praktisch gedeelte. Zo’n 50 vrijwilligers hebben geholpen om de examens mogelijk te maken.

Theoretisch examen

Bij het theoretisch onderdeel moesten 25 vragen gemaakt worden. Je was geslaagd als je 16 of meer antwoorden goed had. Alle leerlingen zijn geslaagd. Twaalf leerlingen slaagden na een herkansing voor dit pittige examen. Er was één leerling die ze alle 25 goed had! Dat was dus Joëlle van Kindcentrum Bogerman.

Praktisch verkeersexamen

Vrijdag 14 april volgde het praktisch examen. Een route van 6,5 km. door Genemuiden moest individueel gereden worden. De start was bij d’Overtoom. Witte pijlen op het wegdek gaven de richting aan.  In een aangenaam zonnetje werd de route afgelegd. Sommige leerlingen misten een pijl omdat er een vrachtwagen of een auto op de pijl geparkeerd stond. Anderen hadden wat oriëntatieproblemen bij het Varkensgat. Gelukkig kwamen alle kinderen heelhuids weer bij d’Overtoom aan.

 Er zijn 154 kinderen beoordeeld. De 5 Meest gemaakte fouten:

Ruime bocht naar links maken 49,0 %

Achterom kijken 34,0 %

Links en/of rechts kijken 12,0 %

Richting aangeven 3,0 %

Op de juiste plaats stoppen 2,0%

Dode hoek

Op het eind van de route kregen de kinderen nog vragen over de dode Hoek bij vrachtwagens. De brandweerkazerne diende als leslocatie en de brandweerauto’s waren de lesauto’s. De antwoorden telden niet mee voor het examen. Omdat bij de dode hoek van vrachtwagens maar ook bij tractoren veel (soms dodelijke) ongelukken gebeuren is dit belangrijke onderdeel in het examen opgenomen.

Ernstige fouten en onveilig rijgedrag volwassenen

Het merendeel van de leerlingen heeft de route foutloos gereden en er werden geen ernstige fouten gemaakt of onveilige gedrag vertoond. Een aantal controleposten heeft wel ernstige voorrangsfouten en onveilig gedrag bij volwassen bestuurders van auto’s en fietsen gesignaleerd. Met name in de Maj. Gen. Simondstraat ter hoogte van de overgang Baxstraat-Beatrixstraat werd te hard gereden en werd geen voorrang verleend aan verkeer van rechts. Ook in de Stuivenbergstraat ter hoogte van d’Overtoom letten bestuurders niet goed op en gaven geen voorrang aan verkeer van rechts. De hevig ontstemde controleposten opperden om volwassenen de fietsroute ook maar weer eens te laten rijden en dat ze zich socialer moeten gedragen in het verkeer.

De kinderen hebben Genemuiden in ieder geval weer een stukje verkeersveiliger gemaakt. Nu maar hopen dat ze het geleerde ook toepassen in de praktijk en zich in het verkeer gedragen zoals het moet als ze ouder worden! Zij hebben nu het goede voorbeeld gegeven.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500