Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeentelijke erepenning voor Henk Beens

Geplaatst op: 22 april 2023

Burgemeester Eddy Bilder heeft zaterdagmiddag het gemeentelijke waarderingsteken uitgereikt aan Henk Beens. De 81-jarige inwoner uit Genemuiden ontving de erepenning voor zijn uitzonderlijke inzet voor de Zwartewaterlandse samenleving. De uitreiking vindt plaats in het Tapijtmuseum in Genemuiden.

Henk Beens (10 maart 1942) is een drijvende kracht achter het in stand houden en promoten van de rijke historie van Genemuiden. Dat doet hij onder meer als voorzitter van het Tapijtmuseum in Genemuiden, een rol die hij vervult sinds 2010. Ook als auteur van vele boeken heeft Beens zich op uitzonderlijke wijze ingezet om een belangrijk deel van de Genemuider geschiedenis vast te leggen.

Het nieuwste boek van Beens is net klaar en is getiteld ‘Brood uit het water’. Genemuiden, een stad en haar visserij 1275 – 1900′. Zaterdag was de boekpresentatie in het Taptijmuseum in Genemuiden. Daarbij overhandigde Beens het eerste exemplaar van het boek aan burgemeester Bilder. Aansluitend reikte de burgemeester van Zwartewaterland de erepenning uit aan Beens.

Genemuiden op de kaart

Door zijn betrokkenheid heeft Beens een lange staat van dienst in de samenleving van Genemuiden en Zwartewaterland. In 1983 was Beens de medeoprichter van de Stichting Stadswacht Genemuiden en omstreken. Vanaf de oprichting tot heden vervult hij de functie van voorzitter. Ook was de inwoner van Genemuiden onder meer voorzitter van de stichting Vrienden van d’ Olde Mesiene, voorzitter van de commissie 100-jaar orgel in de hervormde kerk in Genemuiden en was hij lid van de monumentenraad.

Beens leverde verder bijdragen aan het Historisch Centrum en de restauratie van het Zwier van Dijk orgel. Bovendien zette hij Genemuiden op de kaart door de Genemuider bovenstem op te laten nemen op de Nationale Inventaris Immaterieel Cultureel Erfgoed in Nederland. In 2004 werd Beens voor zijn verdiensten door koningin Beatrix al benoemd tot ridder in de Orde van Oranje Nassau.

Groot historisch belang

De commissie Toekenning waarderingstekens heeft de voordracht voor de erepenning toegekend. De betrokkenheid van Beens bij Genemuiden en Zwartewaterland is van enorme waarde. Zijn boeken zijn van groot historisch belang voor de gemeenschap van Genemuiden en de gemeente Zwartewaterland. Daarnaast is Beens in al zijn verschillende functies een ware promotor geworden voor Genemuiden en Zwartewaterland.

Over de erepenning

De erepenning voor Zwartewaterland werd in 2016 in het leven geroepen en is sindsdien tweemaal uitgereikt. Op 25 augustus 2016 was Olympisch kampioene Anna van der Breggen de eerste die het gemeentelijke waarderingsteken ontving. Op 13 april 2017 werd de erepenning uitgereikt aan Antje Mateboer-Haverkamp (overleden op 17 juli 2021).

De erepenning kan worden toegekend aan personen die zich tijdens een langere periode en op meerdere terreinen bijzonder verdienstelijk hebben gemaakt voor de Zwartewaterlandse samenleving. De bijzondere inzet dient minimaal gedurende een periode van vijf jaar te hebben plaatsgevonden, of dient te bestaan uit een unieke en uitzonderlijke daad van deze persoon die als voorbeeld voor andere inwoners kan worden gezien.

Toekenning van de erepenning vindt plaats door de commissie Toekenning waarderingstekens, die bestaat uit de fractievoorzitters van de gemeenteraadsfracties onder voorzitterschap van de burgemeester.

fotoserie: Peter Leenhouts

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500