Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Jeugd volop in de weer met voorbereidingen van Luiemotte

Geplaatst op: 29 april 2023

Inwoners van Genemuiden worden maandag weer vroeg gewekt door de zogenoemde ‘Luiemottes’. Vandaag was er veel jeugd in de velden te vinden om de benodigde bloemen in te slaan voor hun creatie.

De traditie bestaat vermoedelijk als sinds de achttiende eeuw en is van oorsprong een lokaal lentefeest. De Luimottes bestaan vaak uit zes kinderen die vroeg in de morgen zingend door de straten van Genemuiden trekken: “Luiemotte, luie zotte op goan stoan, ie mun weer noar beadde goan”.

Vroeger werd tijdens de voorjaarstraditie iemand uit bed gehaald door de Luiemottes. Diegene werd dan in de pyjama door het stadje getild. Maar dat werd te zwaar voor kinderen. Daarom zit er nu een pop, peuter of baby in het mandje. De basis van een Luiemotte wordt gevormd door een ladder met daaroverheen een wit laken. Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor het overgrote deel uit weidebloemen bestaan. Luiemotte wordt, voor zover bekend, alleen in Genemuiden gevierd.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500