Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
27 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

4/5 mei-avond over vredesmissies

Geplaatst op: 1 mei 2023

Dit jaar is Overijssel gastprovincie voor de nationale 4/5 mei-herdenkingen en -vieringen. Dat houdt o.a. in dat er in onze provincie wat ‘grotere’ activiteiten zijn rond dit thema. Eén daarvan is het ‘Vrijheidscollege’ dat Luitenant Kolonel Gijs Tuinman dinsdag 2 mei zal geven in het Hervormd Centrum van Genemuiden. De organisatie is in handen van SCEG.

“Gijs Tuinman is meerdere keren op vredesmissie geweest”, vertelt Joukje van Dalfzen van SCEG, “en heeft voor zijn moedige handelen tijdens deze uitzendingen de militaire Willemsorde ontvangen. Hij zal ons vertellen over zijn ervaringen tijdens deze missies, maar ook met ons delen wat dit met zijn ideeën over vrede en vrijheid heeft gedaan.”

Tuinman is niet de enige spreker deze avond. “Vredesmissies lijken misschien ver weg, maar regelmatig worden er ook Genemuider jongemannen uitgezonden,” vult Jannie Bakker aan. “Drie van deze Genemuider veteranen hebben we bereid gevonden ook te komen vertellen over hun ervaringen. Zij zullen door Harrie Rietman worden geïnterviewd en vertellen over de dagelijkse gang van zaken tijdens zo’n uitzending. En alle verhalen, ook die van Tuinman, zullen worden toegelicht met beeldmateriaal.”

De avond krijgt het thema ‘Vrijheid, vrede en vredesmissies’ mee. Waarom kiest SCEG op een 4/5 mei-avond eigenlijk voor het onderwerp vredesmissies? Van Dalfzen: “Het Nationaal Comité 4/5 mei herdenkt op 4 mei alle Nederlandse slachtoffers van oorlogssituaties en vredesmissies sinds de Tweede Wereldoorlog. Al jaren stelt SCEG bij haar herdenkingsavond WOII centraal (denk aan de ‘Kom vanavond met verhalen-avonden). Daarom dit jaar een ander, maar niet minder indrukwekkend onderwerp.” Bakker: “Het past ook goed bij het landelijke thema ‘Leven met Oorlog.’ En mogelijk dat dit onderwerp ook wat dichter bij jongeren staat. Ze zijn in ieder geval ook van harte uitgenodigd!”

De avond wordt gehouden op dinsdag 2 mei, 19.30 uur,  Hervormd Centrum, Stuivenbergstraat 51, Genemuiden. I.t.t. tot eerdere berichten is de entree gratis. In de pauze is er koffie/thee à €1,50 verkrijgbaar.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500