Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
1 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Om 04:00 uur uit de veren voor Luiemotte

Geplaatst op: 1 mei 2023

Inwoners van Genemuiden werden vanmorgen vroeg gewekt door de zogenoemde ‘Luiemottes’. Al om 04:00 uur stonden ouders en enkele kinderen naast bed om de Luiemotte te voorzien van bloemen. Enkele uren later liepen ze door de straten om mensen met hun bel en gezang te wekken.

De traditie bestaat vermoedelijk als sinds de achttiende eeuw en is van oorsprong een lokaal lentefeest. De Luimottes bestaan vaak uit zes kinderen die vroeg in de morgen zingend door de straten van Genemuiden trekken: “Luiemotte, luie zotte op goan stoan, ie mun weer noar beadde goan’.

Vroeger werd tijdens de voorjaarstraditie iemand uit bed gehaald door de Luiemottes. Diegene werd dan in de pyjama door het stadje getild. Maar dat werd te zwaar voor kinderen. Daarom zit er nu een pop, peuter of baby in het mandje. De basis van een Luiemotte wordt gevormd door een ladder met daaroverheen een wit laken. Omdat het om een lentefeest gaat, moet die voor het overgrote deel uit weidebloemen bestaan. Luiemotte wordt, voor zover bekend, alleen in Genemuiden gevierd.

Maandagavond mogen de kinderen hun Luiemotte laten zien aan de burgemeester, die ze traditiegetrouw een presentje overhandigt.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500