Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

6 tips voor een fietsvakantie op een e-bike

Geplaatst op: 25 mei 2023

(Adv.) Ga je dit jaar op fietsvakantie en ben je van plan om dit op een elektrische fiets te gaan doen? Dat is een gaaf plan, maar mogelijk zit je met een paar vragen of uitdagingen waarmee je onderweg mee te maken krijgt. Je wilt goed voorbereid zijn voor je aan de reis begint en de kans op problemen onderweg zo klein mogelijk maken. Hier geven we je 6 tips waar je misschien zelf nog niet aan hebt gedacht.

Bandenspanning

Het is algemeen bekent dat je banden op de juiste spanning moeten zijn. Dit is belangrijk voor de levensduur van de fietsbanden en de rolweerstand tijdens het fietsen. De bandenspanning hangt af van je gewicht en de bandbreedte van de buitenbanden. Maar wat vaak wordt vergeten is dat je fiets op een fietsvakantie veel meer gewicht moet dragen. De bepakking zelf is namelijk ook al meerdere kilo’s aan gewicht. Neem dit extra gewicht mee in de berekening voor de juiste bandenspanning. Zo is de kans op een lekke band kleiner en je fietst een stuk lichter.

Een set goede banden

Zijn de binnenbanden en buitenbanden nog in goede staat? Bij twijfel direct een set fietsbanden bestellen en vervangen, dit scheelt een hoop ergernis en gedoe onderweg. Let bij het vervangen van de buitenbanden op dat dit ‘e-bike ready’ fietsbanden zijn. Dit type banden zijn geschikt voor de hogere gemiddelde snelheid van een elektrische fiets en hebben meestal een lagere rolweerstand. Kies ook voor een goede set anti-lek buitenbanden, zo maak je de kans op een lekke band een stuk kleiner. Bekende en betrouwbare merken zoals CST, Schwalbe en Continental fietsbanden hebben een ruim assortiment waar je uit kunt kiezen.

Reparatieset voor onderweg

Hopelijk heb je een reparatiesetje niet vaak nodig, maar deze is echt onmisbaar tijdens je reis. Ookal heb je goede anti-lek banden, er is altijd een kans op een lekke band. Neem bijvoorbeeld een uitgebreide Simson reparatieset mee, hiermee kun je zo nodig een aantal banden mee repareren. Als uitbreiding is het verstandig om een lekzoeker, tyraps, en een multitool mee te nemen. Een framepomp of kleine fietspomp is ook echt een must, maar dat klinkt vast wel logisch. Met deze tools en onderdelen kun je de meest voorkomende reparaties in ieder geval (tijdelijk) oplossen.

Een reserve binnenband

Onderweg een klapband opgelopen of een andere reden waarom je de band niet meer kunt plakken? Daarom neem je twee reserve binnenbanden mee onderweg. Een binnenband vervangen is bij het achterwiel bij sommige e-bikes lastig om onderweg zelf te doen, maar zeker niet onmogelijk. Oefen dit bijvoorbeeld thuis een keer voordat je op reis gaat. Zo ben je goed voorbereid op eventuele verassingen onderweg.

Laat de accu checken

Heb je een e-bike die al een paar jaar oud is? Laat dan de accu testen of de accucellen nog in goede staat zijn. Op een langere reis heeft de accu best wat te verduren en je wilt natuurlijk niet dat de accu het onderweg begeeft, zeker niet met je zware bepakking. Ook is het slim om ongeveer te weten wat de actieradius is, vergeet ook niet om dit te testen in combinatie met de extra kilo’s aan bepakking. Zo kun je de reis makkelijker plannen i.v.m het laden van de accu onderweg.

Fietsonderhoud

Naast de accu heeft een fiets ook regelmatig onderhoud nodig. Een grote servicebeurt voor je aan de vakantie begint is ook zeker aan te raden. Controle op bijvoorbeeld ketting, versnellingen en remkabels is zeer belangrijk voor de veiligheid. Je wilt onderweg uiteraard niet met een gebroken ketting of een kapotte remkabel worden verrast. Regelmatig onderhoud zorgt ervoor dat de kans op deze vervelende verassingen worden beperkt. Zo kun je met een gerust gevoel starten met je fietsvakantie.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500