Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwe dorpswandeling beleeft primeur op Open Monumentendag

Geplaatst op: 21 augustus 2023

In de nieuwe dorpswandeling van Zwartsluis wordt speciale aandacht gevraagd voor de geschiedenis van de Joodse gemeenschap.

De tweede zaterdag in september is traditioneel Open Monumentendag. Ook in Zwartewaterland zijn deze dag tal van activiteiten. In Zwartsluis is voor zaterdag 9 september een bescheiden, maar aantrekkelijk programma samengesteld met als belangrijkste kenmerk dat alles gratis toegankelijk is.

Belangrijk onderdeel van de dag is de presentatie van een nieuw samengestelde Dorpswandeling. Daarvoor hebben Sluuspoort, Stichting Herdenking Joods Leven Zwartewaterland, Historische Vereniging Zwartsluis en SAKZ de handen ineen geslagen. Voorafgaand aan het officiële startsein van de Open Monumentendag in Zwartsluis wordt het eerste exemplaar van de nieuwe dorpswandeling overhandigd aan wethouder Jan van der Poel. Aansluitend vinden er ’s morgens en ’s middags  rondwandelingen plaats onder leiding van een gids. Daarin zijn opgenomen bezoeken aan beide kerken en een korte presentatie bij de Stolpersteine c.q. struikelstenen. Bijzonder is de afsluiting van deze rondwandeling. Die vindt plaats aan de Nieuwesluis 2. Op dit adres is de voormalige burgemeesterswoning te vinden. Een pand dat nog tal van opvallende historische kenmerken bezit. De huidige bewoners van dit woonhuis stellen met veel enthousiasme hun huis open voor de deelnemers aan de wandeling.

De organisatie van de activiteiten in Zwartsluis is sinds dit jaar in handen van Sluuspoort. De werkgroep Jaarprogramma van dit cultureel centrum heeft samenwerking gezocht met onder meer de kerkbesturen van de Hervormde en de Gereformeerde Kerk. Beide kerken zijn 9 september open van 11.00 tot plm. 16.00 uur. Belangstellenden worden geïnformeerd over de kerken, hun historie en huidige functie en tevens vinden er orgelbespelingen plaats.

Tijdens de Open Monumentendag is Sluuspoort geopend. Bezoekers kunnen hier een smakelijke tussenstop houden en voor een bezoek aan Museum Schoonewelle. Ook vaart deze dag het rondvaartbootje Sluuspoort 1. Tijdens de rondvaarten is er op 9 september extra aandacht voor de monumenten aan het water die Zwartsluis rijk is, zoals de Turfeilanden en de scheepswerven.

Uitgebreide informatie en meer details over de invulling van het programma zijn vanaf eind augustus te lezen op www.beleefzwartsluis.nl en/of www.openmonumentendag.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500