Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zuinig zijn op je gehoor, zo doe je dat

Geplaatst op: 11 september 2023

(Adv.) Je zintuigen zijn mega belangrijk bij het functioneren in het leven. Loop een dag met een blinddoek voor of met volledig isolerende oordoppen en je beseft wat je mist. Schade aan je ogen en oren is blijvend. Ben je eenmaal slechthorend geworden door blootstelling aan te harde geluiden dan is dat niet meer te herstellen. Datzelfde geldt voor een brom of piep in je oren. Voorkomen kun je het in veel gevallen wel. Door lawaai te vermijden. Als je toch in de herrie staat, dan draag je oordopjes. Dit geldt voor volwassenen, maar zeker voor kinderen. Het gehoor van vooral jonge kinderen is veel gevoeliger dan dat van volwassenen. Geluiden komen harder binnen en ook de kans op schade aan het gehoor is een stuk groter. Daarom is het belangrijk om jonge kinderen niet aan langdurig hard geluid bloot te stellen. Als het niet anders kan, laat ze dan gehoorbescherming dragen.

Veilig naar een concert

Natuurlijk moet je naar een concert gaan als jouw favoriete artiest optreedt. En natuurlijk staat de muziek hard als het genre daar aanleiding voor geeft. Een hardrockconcert kan niet zachtjes. Maar het is wel belangrijk om je oren te beschermen. Je kunt dit doen met gehoorbescherming op maat. Op maat gemaakte oordopjes breng je gemakkelijk in je oren in. Uiteraard is het niet zo dat die je volledig doof maken, je kunt alsnog van de muziek genieten. Maar na afloop heb je geen blijvende gehoorschade opgelopen. En dat is een belangrijk winstpunt.

Herrie op de werkvloer

Niet alleen een concert kan je gehoor beschadigen. Ook op de werkvloer kun je soms oordoppen op maat goed gebruiken. Bij het gebruik van bepaalde machines of werken in een omgeving waar dergelijke machines worden gebruikt door anderen is het dragen van gehoorbescherming verplicht zijn. Als je deze voorwaarde schendt kan dit zelfs een grond zijn voor ontslag na meerdere waarschuwingen. Ook kan de Arbeidsinspectie een werkgever een boete opleggen als blijkt dat het personeel geen adequate gehoorbescherming draagt omdat die niet voorhanden is of niet wordt gebruikt.

Een goed gehoor is van levensbelang

Pas als je gehoor is beschadigd besef je pas wat je kwijt bent. Je kunt niet meer aan een gesprek deelnemen in een drukke omgeving. Je hoort geen alarmerende geluiden meer die mogelijk gevaar inhouden zoals het geluid van brand of gas dat ontsnapt. Je kunt bepaalde beroepen waarbij je gehoor noodzakelijk is niet meer uitoefenen. Datzelfde kan gelden voor hobby’s. Het gehoor gaat, net als het gezichtsvermogen, achteruit met het klimmen der jaren. Maar naast de normale veroudering kun je dus gemakkelijk voorkomen dat je gehoor extra en onherstelbare schade oploopt. Het dragen van gehoorbescherming wordt dan ook steeds breder gedragen. KNO-artsen waarschuwen zeer regelmatig, bijvoorbeeld bij concerten en festivals, vooral als daar veel jonge mensen aanwezig zijn. Bewustwording is de eerste stap naar betere bescherming van dit kostbare zintuig.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500