Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 juli 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Benninkstraat ziet steen veranderen in groen

Geplaatst op: 21 oktober 2023

Tegels maken plaats voor bloembakken aan de Benninkstraat.

Genemuiden doet mee aan het NK Tegelwippen. Dat wil zeggen dat tegels verdwijnen en er plaats wordt gemaakt voor struiken, bloemen of grasveldjes. Aan de Klaas Benninkstraat gebeurde dat zaterdagochtend ook. Door buren werden namelijk geveltuintjes aangelegd.

“Het was nogal een versteende bedoening. Oude bloembakken zijn in de loop der jaren verdwenen omdat ze verrot waren en er kwam eigenlijk niets voor in de plaats. Wat dat betreft is het heel gemoedelijk en gezellig om zo met elkaar de buurt te vergroenen”, vertellen de buurvrouwen Gera Beukers en Diny Eenkhoorn.

Zwartewaterland doet overigens goede zaken. Tussen januari en september zijn er in de gemeente al 9102 tegels in de container verdwenen. Daarmee staan ze nu in de top 20 van kleine gemeenten die de meeste stenen hebben vervangen voor groen. Ook Twenterand en Dalfsen behoren tot dat ranglijstje.

Het is overigens geen overbodige luxe dat Genemuiden hieraan meedoet. Het centrum is enkele jaren geleden nog voorzien van de titel ‘meest versteende wijk van Nederland’.

Zolang deze editie van het NK Tegelwippen loopt, kunnen inwoners nog hun gewipte tegels gratis inleveren bij Van Dijk Containers in Genemuiden en Schagen Infra in Hasselt. Ook kunnen ze korting ontvangen bij de aanschaf van plantmateriaal bij Hoveniersbedrijf Johan van Dijk in Genemuiden, Welkoop in Hasselt en Ruach in Zwartsluis. Wethouder Slingerland hoopt met hulp van Zwartewaterlanders op nog een mooie eindsprint bij het NK Tegelwippen. “Groene straten zijn een stuk koeler op warme dagen en zorgen voor minder wateroverlast bij dagen met veel regen. Maar nog belangrijker is het dat groene straten natuurlijk ook vrolijker en levendiger zijn.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500