Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
30 november 2023 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Pieter en Jorieke van Ommen halen voldoening uit pleegouderschap

Geplaatst op: 6 november 2023

Het aantal pleeggezinnen neemt al jaren af, waardoor kinderen soms lang moeten wachten tot ze ergens terecht kunnen. Daarom roept de gemeente Zwartewaterland inwoners op om serieus te overwegen om pleegouder te worden. “De nood is hoog”, zegt wethouder Jan van der Poel. “Bedenk dat jij het verschil voor deze kinderen kunt maken.”

De wethouder doet deze oproep tijdens de Week van de Pleegzorg. Van 1 tot 8 november wordt overal in het land aandacht gevraagd voor het pleegoudertekort. En er wordt volop ingezet op nieuwe pleegouders. In onze gemeente bezocht de wethouder een aantal pleegouders, om hen namens de gemeente te bedanken voor hun inzet. En om andere inwoners te inspireren om ook pleegouder te worden.

Hartverwarmende inzet

Pieter en Jorieke van Ommen uit Genemuiden zijn nu 5 jaar pleegouders bij Trias Jeugdhulp. “Wij zijn begonnen met deeltijd pleegzorg om te kijken of het bij ons past.” zegt Jorieke. “Vlak na de training hebben wij een plaatsing gekregen van twee kinderen die een weekend in de maand bij ons verblijven.”

Sinds bijna 2 jaar staat het gezin ook open voor crisisplaatsingen. “In oktober 2022 kregen wij een crisisplaatsing van een baby’tje”, vertelt Pieter. “Dit is een langdurige plaatsing geworden. Het kindje woont nog steeds bij ons. Gelukkig hebben wij goed contact met de ouders en vinden wij het fijn dat zij nog steeds betrokken zijn bij het leven van hun kindje. Want ook zij horen erbij.”

Het gezin heeft zich bewust aangemeld als pleegouders. “Er zijn veel kinderen die door omstandigheden helaas (tijdelijk) niet thuis kunnen wonen”, weet Jorieke. “Wij willen graag helpen door hen een plek te bieden waarin ze zo goed mogelijk kunnen opgroeien. Wij vinden het fijn dat wij dit kunnen doen en het brengt ons ook veel gezelligheid.”

Bedankje voor hartverwarmende inzet

Alle pleeggezinnen in Zwartewaterland ontvangen tijdens de Week van de Toegankelijkheid een aardigheidje van de gemeente. “Daarmee danken we hen voor hun hartverwarmende inzet”, zegt Van der Poel. “Als gemeente vinden we het belangrijk dat mensen zich over elkaar ontfermen. En al helemaal als het om kinderen gaat.”

Wethouder Jan van der Poel roept inwoners van Zwartewaterland op om zich als pleegouders aan te melden op www.pleegzorg.nl. “Kijk eens naar de mogelijkheden die bij jou passen.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500