Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Motor gekocht: wat nu? Een gids voor het kiezen van de juiste motorkleding

Geplaatst op: 11 december 2023

(Adv.) Gefeliciteerd, je hebt net een motor gekocht! Nu is het tijd om jezelf goed voor te bereiden voordat je de weg op gaat. Een van de belangrijkste dingen die je moet doen, is het kiezen van de juiste motorkleding. In dit artikel geven we je een gids om ervoor te zorgen dat je veilig en comfortabel kunt rijden.

Waarom is motorkleding belangrijk?

Motorkleding is van essentieel belang voor elke motorrijder. Het biedt bescherming tegen weersinvloeden en het is ook bedoeld om je te beschermen bij een ongeval. Motorrijden kan gevaarlijk zijn en het dragen van de juiste kleding kan ernstige verwondingen helpen voorkomen bij bijvoorbeeld een ongeval. 

Helm

De helm is het belangrijkste onderdeel van je motorkleding. Het beschermt je hoofd en kan ernstig letsel bij een ongeval voorkomen. Het is belangrijk om een helm te kiezen die goed past en voldoet aan de veiligheidsnormen. Zorg er dus voor dat je de juiste maat helm kiest en dat deze stevig op je hoofd zit. Controleer ook of de helm een keurmerk heeft, zoals het ECE 22.05 keurmerk.

Jas

Een goede motorjas beschermt je bovenlichaam. Het moet gemaakt zijn van slijtvast materiaal, denk aan textiel of leer. Daarnaast moet de jas voorzien zijn van beschermende padding op de schouders, ellebogen en rug. Let ook op de pasvorm van de jas, deze moet namelijk comfortabel zijn en voldoende bewegingsvrijheid bieden. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de ventilatie en waterdichtheid van de jas, zodat je in alle weersomstandigheden comfortabel kunt rijden.

Broek

Een motorbroek is net zo belangrijk als een motorjas. Het beschermt je benen en heupen bij een ongeval. Net als de jas moet de broek gemaakt zijn van slijtvast materiaal en voorzien zijn van beschermende padding. Kies een broek die goed past en voldoende bewegingsvrijheid biedt. Overweeg ook om een broek te kiezen die waterdicht is, zodat je ook in de regen comfortabel kunt rijden.

Laarzen

Motorlaarzen zijn essentieel om je voeten en enkels te beschermen. Kies laarzen die stevig zijn en een goede grip bieden op de voetsteunen van de motor. Ze moeten ook waterdicht zijn en voldoende enkelbescherming bieden. Motorlaarzen moeten comfortabel zijn en voldoende bewegingsvrijheid bieden, zodat je gemakkelijk kunt schakelen en remmen.

Handschoenen

Motorhandschoenen beschermen je handen bij een val en bieden grip op het stuur. Het is belangrijk om handschoenen te kiezen die goed passen en voldoende bescherming bieden voor je polsen, vingers en knokkels. Let op het materiaal van de handschoenen, zo biedt leer over het algemeen meer bescherming dan textiel. Kies ook handschoenen die geschikt zijn voor het seizoen waarin je rijdt. Draag in de winter daarom handschoenen die je handen warm houden en in de zomer handschoenen die je handen koel houden. 

Accessoires

Naast de basis motorkleding zijn er nog enkele accessoires die je kunt overwegen. Een nekwarmer kan bijvoorbeeld helpen om je nek warm te houden als het koud is. Een regenpak kan daarnaast handig zijn als het begint te regenen. Bovendien zijn er veel andere accessoires beschikbaar, zoals tanktassen, rugzakken en communicatiesystemen. Kies accessoires die bij jouw behoeften passen en je rijervaring verbeteren.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500