Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
5 maart 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Zo maak je van je tuin een waar speelparadijs voor de kinderen

Geplaatst op: 11 december 2023

(Adv.) Als je een jong gezin hebt dan wil je van je tuin een fijne plek maken waar ze veilig kunnen spelen. Kinderen die nog niet op straat kunnen spelen, of misschien is daar sowieso niet de mogelijkheid voor, moeten immers wel lekker buiten kunnen zijn. Er zijn volop mogelijkheden als je een beetje redelijk formaat tuin hebt. Er hoeft niet meteen een zwembad te worden aangelegd, maar je kunt verschillende mogelijkheden creëren voor eindeloos speelplezier.

Een veilige tuin

Je tuin moet in de eerste plaats veilig zijn. Dat regel je simpel met een stevige schutting die minstens 180 cm hoog is. Je sluit de tuin af met een poort die op slot kan en je kinderen zullen niet zomaar weglopen. Zo’n tuin is natuurlijk ook handig als je huisdieren hebt die ook buiten komen. De hond of de kat kan dan ook lekker in de tuin liggen. Bij het plaatsen van een schutting in een rijtjeshuis of twee onder één kap is het praktisch om hierover afspraken te maken met de buren. Een gezamenlijke schutting is immers de meest praktische oplossing. Die kan dan op de erfgrens worden geplaatst. Bij Woodpro vind je volop inspiratie om je tuin op een natuurlijke maar praktische manier van een schutting te voorzien.

Een speelhuisje voor de kinderen

Kinderen vinden het vaak heel leuk om een ‘eigen huis’ te hebben in de tuin. Je kunt natuurlijk in de zomer een tentje opzetten op het gazon. Maar een goedkope blokhut is ook een optie. Die staat er permanent en kan het hele jaar door gebruikt worden. In de zomer kunnen de kinderen er spelen en misschien zelfs een nachtje slapen als het in de zomer warm genoeg is. En in de winter gebruik je de blokhut voor het opbergen van je tuinmeubelen en het laten overwinteren van planten in bakken die niet winterhard zijn. Een blokhut mag je in de meeste gevallen zonder vergunning in je tuin plaatsen of laten plaatsen. De meeste gemeenten hanteren alleen regels voor het percentage tuin dat je ‘bebouwt’. Als je daar niet overheen gaat is het niet nodig om een vergunning aan te vragen.

Veilige speeltoestellen

Wil je voor de kinderen een schommel, klimrek of ander speeltoestel in de tuin zetten dan is het natuurlijk zaak om te zorgen dat ze veilig kunnen spelen. Voor trampolines zijn handige veiligheidsnetten te koop zodat een kind niet naast de trampoline komt na een mooie salto. Voor een klimrek kun je rubber tegels kopen om eronder te leggen zodat een eventuele val minder pijnlijk is. Let wel altijd goed op dat het toestel veilig staat en dat je kind er pas mee speelt als het daar oud genoeg voor is. Voor speeltoestellen geldt dat ze een Europees veiligheidskeurmerk moeten hebben om in Nederland verkocht te mogen worden. Let daar dus op bij de aanschaf.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500