Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Henk-Jan Overmars stopt na 22 jaar als ‘stem van Zwartewaterland’

Geplaatst op: 3 januari 2024

Overmars en zijn moeder tijdens de laatste uitzending.

Henk-Jan Overmars was zaterdag 30 december voor het laatst te horen op Zwartewater FM. De Hasselter stopt na meer dan 20 jaar als presentator van het radioprogramma ‘Actueel’ bij de lokale omroep.

De eerste ontmoeting tussen de omroep en Overmars vond plaats in 2001. Henk-Jan was in dat jaar de prins carnaval van Hasselt en werd uitgenodigd om daarover te komen vertellen bij Zwartewater FM. Het viel een presentator destijds op dat Overmars zonder blikken of blozen vertelde over allerhande zaken van het carnaval. Niet voor niets werd hij ‘prins proat’ genoemd in zijn woonplaats. Zodoende werd hij gevraagd om bij de radio te komen werken als vrijwilliger. Dat leek hem wel wat en zodoende was zijn stem de afgelopen jaren te horen in de ether.

“Als mens word je er echt rijker van”, meent Overmars. “Je kunt verhalen van mensen tot hun recht laten komen en je interesse in de gemeente Zwartewaterland groeit. Ook leer je als presentator veel nieuwe dingen over de regio. Als ik vanavond op een verjaardag zit, kan ik uitleggen waarom de stormvloedkering bij Ramspol niet is opgeblazen. Dat zijn van die leuke dingen die je meepakt als programmamaker.”

Overmars werd niet altijd overladen met reacties, wat misschien ook te maken heeft met het feit dat je bij radio alleen een stem waarneemt en geen gezicht. “Tot ik een keer een bestelling kwam afhalen bij de chinees in Genemuiden. Toen vroeg iemand verbaasd: ‘Dus jij bent Henk-Jan Overmars van de radio?’. Ja dat was leuk.”

Met het vertrek van de Hasselter is het programma ‘Actueel’ weer een presentator armer. Enkele maanden geleden nam wijlen Rob van der Spek ook afscheid. “Zoals bij veel meer vrijwillige instellingen is het lastig om mensen te vinden, maar we willen dit belangrijke programma graag in de benen houden. Daarom zetten we de deur open voor nieuwe radiomakers”, aldus omroep-voorzitter Tiem van Dalfsen.

Overmars gaat zijn zaterdagochtenden nu invullen met een nieuwe hobby: accordeon spelen. “Dat is zo’n gezellig instrument. Na een paar nummertjes zit de sfeer er helemaal in. Dus nu volg ik lessen in Zwolle”, zegt Henk Jan. Dat heeft hij niet van een vreemde overigens. Ma Overmars vertelt tijdens de laatste uitzending van haar zoon dat pa Overmars vroeger ook accordeon speelde. “En nu kunnen mijn meissie en ik nog meer genieten van onze chalet in Belt-Schutsloot”, besluit de voormalige radiopresentator.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500