Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
29 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Tuintrends van 2024: Een Nieuw Leven voor Buitenruimtes

Geplaatst op: 1 februari 2024

(Adv.) Het is weer die tijd van het jaar waarin tuinliefhebbers reikhalzend uitkijken naar nieuwe trends om hun buitenruimtes nieuw leven in te blazen. In 2024 draait alles om duurzaamheid, naadloze integratie tussen binnen en buiten en verbinding met de natuur. Laten we eens dieper ingaan op de opvallende trends die dit jaar domineren.

Duurzame Materialen:

Het is geen verrassing dat duurzaamheid een sleutelrol speelt in de tuinontwerpwereld van 2024. Tuiniers en ontwerpers omarmen materialen met een lage milieu-impact, zoals gerecyclede houtsoorten, bamboe en gerecycled plastic. Deze materialen zijn niet alleen vriendelijk voor de planeet, maar bieden ook duurzame oplossingen die de tand des tijds kunnen doorstaan.

Een uiterst duurzaam materiaal dat steeds populairder wordt, is het gebruik van cortenstaal in de tuin. Cortenstaal, ook bekend als weervast staal, is de tuinwereld aan het veroveren door zijn natuurlijk uitstraling, die naadloos integreert in de tuin. De roestige afwerking voegt een organische charme toe aan de tuin en vormt een prachtig contrast met het omringende groen. Een mooie toepassing hiervan zijn cortenstaal borderranden. Ze definiëren de verschillende delen van de tuin op een fraaie en natuurlijke manier.

Buiten als Verlengstuk van Binnen:

In 2024 wordt de grens tussen binnen en buiten steeds vager. Tuinen worden gezien als een verlengstuk van het interieur, waarbij naadloze overgangen tussen beide worden gecreëerd. Dit wordt bereikt door het gebruik van vergelijkbare kleurenschema’s, meubels en decoratieve elementen die zowel binnen als buiten worden toegepast. Zo ontstaat een samenhangend geheel waarbij binnen en buiten in harmonie samensmelten.

Een specifiek product waarmee je de grens tussen buiten en binnen vervaagd, zijn flex fence draaibare lamellen. Hiermee kan je in een handomdraai profiteren van zowel de voordelen van binnen én buiten zitten. Door ze te openen kun je genieten van de zon, en door ze te sluiten kun je profiteren van zonwering en privacy in de tuin. Tegelijkertijd creëer je een esthetisch aantrekkelijke afscheiding. Met name flex fence zwart passen perfect in de tuin omdat het prachtig contrasteert met groen. 

Eetbare Tuinen: Verbinding met de Natuur

In 2024 groeit de interesse in eetbare tuinen gestaag. Mensen willen niet alleen genieten van de esthetiek van hun buitenruimte, maar ook een tastbare verbinding met de natuur tot stand brengen door het kweken van hun eigen voedsel. Kruiden, groenten en fruit worden steeds vaker geïntegreerd in tuinontwerpen, zowel in traditionele moestuinen als in decoratieve borders en containers. Het cultiveren van eetbare planten niet alleen bevredigend voor de zintuigen, maar draagt ook bij aan een duurzamere levensstijl, omdat het de afhankelijkheid van industriële landbouw vermindert en de lokale biodiversiteit bevordert.

In 2024 worden tuinen beschouwd als dynamische omgevingen waar duurzaamheid, integratie met binnenruimtes en een sterke band met de natuur van groot belang zijn. Het gebruik van materialen zoals cortenstaal stelt tuiniers in staat om op een duurzame en natuurlijke wijze een organische charme aan hun buitenruimtes toe te voegen. Door een naadloze verbinding te creëren tussen binnen en buiten, ontstaat er een harmonieuze leefomgeving, terwijl het bevorderen van eetbare tuinen de band met de natuur versterkt.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500