Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
22 februari 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Westerkaai drie weken afgesloten, omleiding ingesteld

Geplaatst op: 2 februari 2024

De kruising van de Westerkaai met de Drostenhofstraat in Genemuiden is vanaf maandag 19 februari 3 weken afgesloten. De afsluiting is nodig om werkzaamheden aan de riolering mogelijk te maken. Voor het doorgaande verkeer wordt de omleidingsroute met borden aangegeven.

Bij de werkzaamheden laat de gemeente Zwartewaterland de riolering vervangen in een aantal straten. Daarna krijgen deze straten een nieuwe bestrating, zodat ze straks beter aansluiten op het karakter van het oude centrum. Het gaat om de Gedempte Heve, Dijkje, Drostenhofstraat en de Achterweg.

Om de werkzaamheden uit te kunnen voeren, wordt de kruising van de Westerkaai met de Drostenhofstraat voor 3 weken afgesloten. De afsluiting gaat in op maandag 19 februari. Voor verkeer van en naar het centrum wordt een omleiding ingesteld. Verkeer voor de veerpont richting Zwartsluis kan rijden via de Tagweg en de Greente. De omleiding staat met borden aangegeven.

Werk in 7 fases

De werkzaamheden aan de Gedempte Heve, Dijkje, Drostenhofstraat en de Achterweg starten op maandag 5 februari en duren tot half juli. Het werk bestaat uit 7 fases. Informatie over de werkzaamheden en de gevolgen voor het verkeer staat op de website Zwartewaterland in Zicht.

Kwetsbare plekken

Het onderhoud aan de riolering is nodig om in de toekomst het regenwater in het gebied beter weg te laten stromen en daarmee Genemuiden voor te bereiden op het veranderende klimaat. Doordat we steeds vaker te maken krijgen met zware regenbuien, kan de huidige riolering die grote hoeveelheden water op sommige plekken niet goed aan. Op deze kwetsbare plekken vervangt de gemeente in de komende weken de bestaande riolering voor een gescheiden riool.

Het afvalwater en het regenwater wordt in deze nieuwe gescheiden riolering via aparte buizen afgevoerd. Dit moet zorgen voor minder overlast van water. Ook is dat duurzamer. Het vieze afvalwater gaat straks via rioolbuizen naar de rioolwaterzuivering. Het veel schonere regenwater wordt geloosd in de Binnenhaven. Schoon water hoeft op die manier niet onnodig te worden gezuiverd.

Planning

Fase 1: Westerkaai

Start op maandag 19 februari

Afsluiting weg in week 8 tot en met 10

Fase 2: Drostenhofstraat

Start op maandag 4 maart

Afsluiting weg in week 10 tot en met 12

Fase 3: Dijkje – Gedempte Heve

Start op maandag 18 maart

Afsluiting weg in week 12 tot en met 14

Fase 4: Parkeerplaats

Start op maandag 25 maart

Afsluiting weg in week 13 tot en met 14

Fase 5: Gedempte Heve

Start op maandag 8 april

Afsluiting weg in week 15 tot en met 20

Fase 6: Dijkje

Start op dinsdag 21 mei

Afsluiting weg in week 21 tot en met 25

Fase 7: Blokhuisweg

Start op maandag 17 juni

Afsluiting weg in week 25 tot en met 28

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500