Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Vind een betrouwbare vervoerder voor transport van orders naar het buitenland

Geplaatst op: 17 februari 2024

(Adv.) Wanneer je als ondernemer zaken doet met landen buiten Nederland dan krijg je te maken met internationaal transport. De meeste bedrijven hebben daar niet zelf de middelen of mensen voor je bent voor dit goederentransport dus afhankelijk van een transportbedrijf. Vervoer gaat in veel gevallen over de weg, een enkele keer per trein en grote vrachten, vooral van grondstoffen zoals zand, grind, graan, hout of stenen gaat per schip. Als je een eenmalig transport moet regelen dan kun je soms aansluiten bij een andere opdrachtgever als er nog ruimte beschikbaar is. Gaat het om periodieke transporten dan ga je daarvoor meestal een overeenkomst met een transportbedrijf aan.

Om wat voor goederen gaat het?

Voor een vervoerder is het belangrijk te weten om wat voor soort goederen het gaat. Soms is gekoeld transport nodig, bijvoorbeeld voor levensmiddelen of voor bloemen en planten. Soms gaat het om kwetsbare goederen die op een bepaalde manier verpakt en ingeladen moeten worden om schade te voorkomen. Als het gaat om kostbare goederen zoals bijvoorbeeld elektronica dan zijn aanvullende maatregelen nodig om diefstal te voorkomen. De transporteur moet hiervan dus op de hoogte zijn.

Wat is de bestemming van de goederen?

Voor het berekenen van de juiste prijs voor het transport moet de vervoerder weten waar de vracht moet worden afgeleverd. Deze informatie is ook van belang om een indicatie te kunnen geven wanneer de bestelling kan worden afgeleverd. Een transport naar Italië kost vanzelfsprekend meer tijd dan een levering naar België. In het geval van Italië is het dan ook nog van belang of de vracht net over de Zwitserse grens in Monza moet worden afgeleverd of bijvoorbeeld in de buurt van Rome. Aan de hand van de informatie die de opdrachtgever geeft wordt een planning gemaakt en wordt de rit ingepland. 

Vervolgens kan aan de opdrachtgever worden gemeld wanneer zijn goederen naar verwachting op de plaats van bestemming zijn. Daarbij moet altijd een marge worden ingebouwd. Er kan sprake zijn van werkzaamheden aan de weg of van vertraging bij tunnels waardoor het transport meer tijd kost. Bij een transport naar het Verenigd Koninkrijk moet rekening worden gehouden met douane formaliteiten omdat het VK geen deel meer uitmaakt van de Europese Unie. Hierdoor staan vrachtwagens soms langdurig stil in de havens voordat de oversteek kan worden gemaakt.

Hoe duurzaam is het wegtransport?

Ook bedrijven in het wegtransport nemen maatregelen om te verduurzamen. De eerste elektrische vrachtwagens rijden inmiddels rond. Maar de ontwikkelingen staan nog in de kinderschoenen. Deze vrachtwagens zijn nog zeer kostbaar in aanschaf. Daar komt bij dat in veel landen het aantal laadpunten nog onvoldoende is. Als een chauffeur niet tijdig een laadpunt kan bereiken dan heeft hij natuurlijk een groot probleem. Een rit moet om die reden zeer zorgvuldig worden gepland. In de komende jaren zal hier hopelijk verandering in komen, ook omdat steeds meer steden maatregelen nemen om vervuilende auto’s en vrachtwagens te weren.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500