Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Staphorst zamelt duizenden euro’s in voor veroordeelde Zwarte Pieten

Geplaatst op: 20 februari 2024

Jan van Veen uit Staphorst wil drie veroordeelde mannen financieel compenseren. Het drietal werd vorige maand door de rechtbank van Zwolle veroordeeld voor het plegen van openlijk geweld tijdens de sinterklaastintocht in Staphorst. Inmiddels is er 7500 euro opgehaald.

De drie mannen van 21, 24 en 27 jaar waren onderdeel van een groep die demonstranten van Kick Out Zwarte Piet (KOZP) uit Staphorst wilde weren tijdens de intocht van 2022. Een auto met vier demonstranten van KOZP en een auto met drie waarnemers van Amnesty International reden op 19 november 2022 naar het demonstratievak in Staphorst. Ze werden op de afrit van de A28 opgewacht en tegengehouden door een grote groep mensen, waaronder de drie mannen. Twee van de drie waren geschminkt en verkleed als Zwarte Piet. De twee auto’s werden onder meer bekogeld met eieren, er werd op de auto’s geslagen en een brandende rookfakkel werd bij de opening van het raam van de auto gehouden.

De rechtbank legde de drie mannen dezelfde straf op: 180 uur taakstraf. Ook moesten ze ruim 2300 euro betalen voor het herstellen van een vernielde auto. Reden genoeg voor Van Veen om een actie op touw te zetten: “Kick Out Zwarte Piet kondigde afgelopen week aan te stoppen met de acties. Ze gaven aan om het stokje over te dragen aan de samenleving. Daarom dacht ik: samenleving, laat je horen en dek samen de kosten van de veroordeelde pieten.”

Het veroordeelde drietal heeft volgens Van Veen te maken met een flinke kostenpost. Daarom wil de initiatiefnemer 40.000 euro inzamelen. “De schade aan de vernielde auto moeten ze vergoeden, maar er zijn veel meer kosten. Zo zijn er vier keer de advocaatkosten van de verdachten (laatste moet later voorkomen, red.). Ook moeten de juridische kosten van Kick Out Zwarte Piet door deze jongens worden betaalt”, zo somt de initiatiefnemer op. Daarnaast wil Van Veen ook dat er een vergoeding komt voor het uitvoeren van de taakstraf: “We willen dat ze gewoon een ‘loon’ ontvangen voor de 180 uur die ze moeten werken. Vandaar dat we in totaal uitkomen op een bedrag van 40.000 euro voor de totale kosten van deze actie.”

Amnesty International noemde de opgelegde straf eerder al ‘onvoldoende’. De organisatie overweegt vervolgstappen waarin ook het verhinderen van het demonstratierecht wordt meegenomen. “Ook dat is strafbaar.”

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500