Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Ga je verbouwen? Dan moet je hier rekening mee houden

Geplaatst op: 22 februari 2024

(Adv.) Ben je helemaal uitgekeken op je interieur of is je keuken oud en versleten en nodig aan vervanging toe? Dan is het tijd voor een verbouwing. Bij zo’n verbouwing komt veel kijken en het bezorgt je waarschijnlijk ook veel stress. Gelukkig zijn er manieren om zo soepel mogelijk door een verbouwing te glijden. Hieronder vind je een paar tips waar je rekening mee moet houden als je gaat verbouwen in en om je huis.

Plan je verbouwing goed in; aannemers zijn heel druk

Het is moeilijk om aannemers te vinden in Nederland. De meeste aannemers hebben een volle agenda en kunnen soms niet meteen een gaatje vinden om jouw verbouwing op te nemen in hun schema. Je doet er daarom verstandig aan om zo vroeg mogelijk een aannemer in te schakelen en alvast een datum te prikken met de aannemer.

Doe ook zeker vooronderzoek naar het bedrijf waarmee je in zee gaat. Lees bijvoorbeeld reviews op Google om te zien of de aannemer betrouwbaar is en goed werk levert. Je kunt natuurlijk ook een bedrijf inschakelen dat vrienden of familie met plezier hebben gebruikt, want dan weet je al helemaal zeker dat de diensten goed zullen zijn.

Zorg voor voldoende budget voor je verbouwing

Bouwmaterialen zijn de laatste jaren flink duurder geworden en de kosten van op het oog simpele materialen kunnen in bulk aanzienlijk worden. Daarnaast kost vakwerk geld. Je wilt een aannemer inhuren die weet wat hij doet om zo zekerheid te hebben over het werk dat wordt geleverd. Bovendien kan tijdens een verbouwing een probleem aan het licht komen waardoor de verbouwing duurder wordt, of vertraagt met extra kosten als gevolg. Het is daarom belangrijk je budget voor de verbouwing ruim te nemen.

Je kunt natuurlijk spaargeld inzetten, maar als je het geld niet meteen voorhanden hebt of simpelweg wat extra geld nodig hebt om het bedrag aan te vullen, kun je ook geld lenen voor verbouwing. In dat geval sluit je een persoonlijke lening af van een bedrag vanaf ongeveer een paar honderd euro tot maximaal 15.000 euro. Op die manier kun je je budget flink opkrikken en iets moois maken van de verbouwing. Je kunt de lening in een paar jaar afbetalen en zo genieten van je nieuwe interieur of keuken.

Regel vergunningen

Als je alles eenmaal geregeld hebt, kan de verbouwing beginnen, zou je zeggen. Meestal is dat ook zo, zeker als je een keuken laat plaatsen of simpelweg de woonkamer onder handen neemt. Voor aanbouwen, dakopbouwen of zelfs een grote sloop is dat anders. In dat geval moet je een vergunning aanvragen bij het loket van de gemeente waar je woont. Ook als er meer dan 10 m3 afval en puin vrijkomt bij de sloop van een gebouw, moet je dit melden bij de gemeente. 

Je kunt dit online controleren via de Vergunningcheck van het Omgevingsloket van de overheid. Als je geen vergunning hebt, kun je problemen krijgen met de gemeente of zelfs een boete opgelegd krijgen.

Je hebt overigens ook een omgevingsvergunning nodig als je de gevel van je woning wilt veranderen, bijvoorbeeld met bepleistering, een nieuwe kleur of andere grote aanpassingen. Het rigoureus verbouwen van je gevel wordt gezien als aanpassing van het uitzicht in de straat en is daardoor van invloed op de leefomgeving van anderen.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500