Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
9 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Nieuwe expositie gewijd aan overleden Genemuider kunstenaars

Geplaatst op: 8 maart 2024

In ’t Olde Staduus is vrijdagmiddag een de expositie ‘(h)erkenning in kunst’ geopend. Voor de eerste keer heeft het Kunstgilde een expositie samengesteld die volledig bestaat uit werken van Genemuider kunstenaars die zijn overleden.

Johannes van den Berg, Mathijs Souhoka, Jelle Kaspersma, Dominicus Smit,Willem van de Wetering, Frank Frankema en Gerrit Bas. Alle zeven hebben ze jarenlang gewoond en/of gewerkt in Genemuiden. Het Kunstgilde besloot om de werken van deze kunstenaars te verzamelen om ze vervolgens samen te stellen tot een expositie.

Aan de expositie ging een hele zoektocht vooraf, vertelt mede-initiatiefnemer Einbert van Rees: “We klopten aan bij de familieleden van de overleden kunstenaars met ons plan. Zij leenden ons graag kunstwerken uit die ze in bezit hadden. Ook wisten ze regelmatig wie nog werken in huis had hangen, waardoor wij uiteindelijk 30 kunstwerken naar ’t Olde Staduus konden halen.”

Al bij de opening trok de expositie veel belangstellenden. De trouwzaal zat vol met genodigden, veelal nabestaanden van de kunstenaars. “Het is heel mooi en bijzonder om te zien dat er zoveel belangstelling voor is. Een middag als deze zal ongetwijfeld verdrietige herinneringen oproepen, maar werkt ook erg verbindend”, vertelt wethouder Jan van der Poel. “Want”, zo meent hij, “cultuur behoort tot één van de belangrijkste dingen die ons raken.”

Wie benieuwd is naar de gevarieerde expositie is welkom tijdens de openingstijden van ’t Olde Staduus. Daar hangen niet alleen de kunstwerken, maar ook portretten van de inmiddels ontvallen kunstenaars uit de Tapijtstad.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500