Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
15 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Gemeentewerf vergroend in aanloop naar NK Tegelwippen

Geplaatst op: 12 maart 2024

“Minder steen en meer groen, daarmee maken we samen Zwartewaterland klimaatbestendig”, aldus wethouder Maarten Slingerland. Namens de gemeente Zwartewaterland gaf hij dinsdag 12 maart het goede voorbeeld door het planten van een boom bij de gemeentewerf in Genemuiden. Ook werden vandaag de eerste tegels gewipt om ook aandacht te vragen voor een nieuwe editie van het NK Tegelwippen, dat volgende week van start gaat.

Bijna 19.000 tegels wipten Zwartewaterlanders vorig jaar samen. Daarmee werd de tweede deelname aan het NK Tegelwippen succesvol afgesloten. Ook dit jaar is Zwartewaterland van de partij tijdens de landelijke strijd voor het vervangen van tegels voor groen. Het NK Tegelwippen start op 21 maart en eindigt op 31 oktober 2024. Inwoners kunnen in die periode weer meedoen met het wippen van tegels. Alle gewipte tegels kunnen zij vanaf 21 maart doorgeven op de website www.nk-tegelwippen.nl. Ook dit jaar gaat de gemeente een aantal straten daarbij weer een handje helpen.

“De acties die we vorig jaar voor het NK Tegelwippen hielden, waren een enorm succes”, vertelt wethouder Slingerland. “De acties brachten onze inwoners in beweging en zorgden ervoor dat meer mensen zich bewust zijn geworden van het belang van vergroenen. Daarom geven we dit jaar een vervolg aan deze actie. Binnenkort roepen we onze inwoners weer op om zich met hun straat hiervoor aan te melden. Ik kijk nu al uit naar het prachtige kleurrijke resultaat.”

Klimaatbestendige bedrijventerreinen

Dit jaar richt de gemeente Zwartewaterland zich niet alleen op inwoners. Ook wil de gemeente samen met ondernemers kijken naar de vergroeningsmogelijkheden. Daarvoor ging de gemeente vorige maand met ondernemers uit Genemuiden al in gesprek en daagde de gemeente deze ondernemers uit om samen aan de slag te gaan. Slingerland: “Bedrijventerreinen zijn veelal versteend. Dat is functioneel voor het werk dat daar plaats moet vinden. Maar juist op die plekken biedt het vergroenen ook ontzettend veel kansen. Bijvoorbeeld voor het realiseren van een groene lunch- en ontmoetingsplek of het creëren van een groen ommetje. Maar nog belangrijker is dat meer groen hittestress voorkomt op hete dagen en wateroverlast voorkomt op natte dagen. Wat de effecten kunnen zijn van veel regen op bedrijventerreinen zagen we deze winter nog.”

Klimaatbestendige bedrijventerreinen zijn daarom hard nodig. De gemeente Zwartewaterland geeft daarvoor zelf het goede voorbeeld. Bij de gemeentewerf op het bedrijventerrein Zevenhont in Genemuiden past de gemeente een aantal vergroeningsmogelijkheden toe. Zo werd een boom geplant naast de gemeentewerf en werden tegels langs de werf vervangen voor een klimop. “Daarmee willen we laten zien wat de effecten zijn van het vergroenen. We versterken de biodiversiteit. En we zorgen voor een fijnere werkomgeving. Op een groener industrieterrein gaan medewerkers meer naar buiten, worden gelukkiger en blijven gezonder”, aldus Slingerland.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500