Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
13 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Johan Bredewout 40 jaar dirigent bij De Zeeklank

Geplaatst op: 12 maart 2024

(Ingezonden) In de Grote Kerk van Vollenhove wordt zaterdag 13 april een bijzonder concert gehouden. Johan Bredewout viert namelijk zijn jubileum als dirigent bij het christelijk gemengd koor.

Mocht vorig jaar het honderd jarig bestaan van CGK De Zeeklank gevierd worden, dit jaar wacht weer een jubileum: Johan Bredewout is veertig jaar als dirigent aan dit koor verbonden. Onafgebroken van 1984 tot 2024, een unieke prestatie! Dit jubileum hopen we te vieren met een bijzonder concert, waarvan het repertoire geheel de eigen keus is van de dirigent. Resultaat: een zeer gevarieerd programma en verrassend van samenstelling. Psalmen in velerlei verschijningsvormen, van traditioneel tot Taizé en Gregoriaans en als groot liefhebber van de Anglicaanse muziektraditie ontbreekt de Engelse koormuziek niet. Ook delen uit eigen werk zullen ten gehore worden gebracht. Muzikale ondersteuning wordt verleend door de bekende musici: Harm Hoeve orgel, Arjan en Edith Post trompet, Marjolein de Wit fluit, Evelyn Heuvelmans hobo, Jaap Kramer piano, Ab Weegenaar fagot en Hendrie Westra slagwerk.

Johan Bredewout genoot zijn muzikale opleiding aan het conservatorium te Zwolle, behaalde in 1983 het diploma voor piano en rondde een jaar later zijn studie af met het diploma ‘Uitvoerend musicus’ (cum laude) voor orgel met een onderscheiding voor artistieke eigenschappen. Op 24- jarige leeftijd werd hij dirigent bij CGK De Zeeklank, zijn eerste koor. Bevatte het repertoire aanvankelijk vooral traditionele geestelijke liederen, al gauw begon Johan met arrangeren en componeren: “Eigenlijk zette het koor mij aan tot componeren door me te vragen speciale muziekstukken te schrijven. Zo kwamen de Psalmenprojecten tot stand en later meer werken waaronder het Passie-Paas oratorium ‘Van Liefde Ongekend’. Zonder dit koor had ik niet zo veel muziek geschreven, dat heeft me veel voldoening gegeven. Al heb ik er altijd wel voor gewaakt dat we niet alleen eigen repertoire zongen, want het is belangrijk een goede balans te hebben in het uitvoeren van eigen werk en werk van anderen,” aldus Johan.

In nauwe samenwerking met tekstschrijver Hans de Ruiter kwamen meer oratoria tot stand zoals o.a. Een Nieuw Begin, Schepping, Ruth, Het Nieuw Jeruzalem en Exodus. Die resulteerden in vele uitvoeringen, in talrijke Cd-opnames en werden ook geliefd zangrepertoire voor veel andere koren in Nederland. Johan is een veelgevraagd musicus overal in het land en werkt regelmatig mee aan radio- en tv programma’s. Zijn beroep bestaat uit veel facetten zoals componeren, arrangeren en dirigeren, daarnaast is hij organist en pianist. Een voorkeur kan hij niet aangeven, want ‘het is juist de combinatie die het zo mooi maakt.’ Als dirigent van vier koren avond aan avond op pad om te repeteren, is hij in al die jaren nog nooit met tegenzin naar een koorrepetitie gegaan: Johan: “Dat komt door de gezelligheid, het werken met mensen en het samen muziek maken. Door de combinatie van al deze factoren krijg je een persoonlijke band met een koor.” Dat onze koorleden het naar hun zin hebben, moge duidelijk zijn, want de Zeeklank telt vele leden die langer dan 30 à 40 jaar lid zijn!

www.zeeklank.nl

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500