Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
28 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Hybride warmtepomp: slimme keuze voor jouw portemonnee en klimaat  

Geplaatst op: 14 maart 2024

(Adv.) Bij WarmteMeesters zijn we ervan overtuigd dat de hybride warmtepomp één van de meest slimme en duurzame oplossingen is voor het verwarmen van bestaande woningen. Er kan een enorme besparing worden behaald met een relatief kleine warmtepomp. WarmteMeesters legt je graag uit waarom het zo interessant is.

Wat is een hybride warmtepomp?

Een hybride warmtepomp werkt samen met je bestaande of nieuwe cv-ketel om de woning te verwarmen. De hybride warmtepomp werkt op stroom en haalt warmte uit de buitenlucht om het water in het verwarmingssysteem te verwarmen. Dit doet de warmtepomp veel efficiënter dan een gasgestookte cv-ketel. “Je bespaart gemiddeld 75 procent aan gas op het verwarmen van de woning en gebruikt de cv-ketel nog voor warm water en in de koude winterweken” vertelt Stephan. Vanaf 2026 wordt de hybride warmtepomp naar verwachting de standaard voor het verwarmen van woningen. Maar “waarom zou je wachten tot 2026” vraagt Gijsbert zich af? Als je nu investeert pluk je snel de vruchten van een lagere energierekening en draag je een steentje bij aan het milieu.

Investering

De aanschaf en het plaatsen van een hybride warmtepomp voor hoekwoningen en 2-onder-1 koopwoningen kost in de meeste gevallen tussen de € 6.500 en € 8.000. “De overheid subsidieert ook nog eens een bedrag tussen de € 2.400 en € 3.000” vertelt Stephan. De netto-investering komt dan uit tussen de € 4.000 en € 5.500. De hybride warmtepomp is aanzienlijk goedkoper dan een all-electric warmtepomp waarmee je volledig van het gas af kunt. Ook is de installatie van een hybride warmtepomp veel minder ingrijpend omdat je niet hoeft te verbouwen.

Terugverdientijd

“Bewoners kijken bij een hybride warmtepomp vaak naar de terugverdientijd en dit is afhankelijk van je huidig gasverbruik” vertelt Gijsbert. Uit het Demonstratieproject Hybride Warmtepompen, met ondersteuning van onder andere het ministerie van BZK en RVO, blijkt dat het gemiddelde gasverbruik van de 120 woningen 75% lager is. Het elektriciteitsgebruik gaat omhoog, maar per saldo levert de installatie een besparing op van bijna € 1.000, – per woning op de jaarlijkse energierekening, blijkt uit het onderzoek. Dat betekent dat de investering in veel gevallen in vier tot vijf jaar is terugverdiend.’ Voor huizen met zonnepanelen is de besparing nog groter.

Rendement

“Als je een cv-ketel aanschaft dan wil je warmte in je woning en die cv-ketel verdient zichzelf niet terug” geeft Stephan aan. Zet je het geld op een spaarrekening dan krijg je daar tegenwoordig ongeveer 2% rente voor. Investeer je in een hybride warmtepomp dan ligt je rendement vaak tussen de 15% en 25%. Je krijgt er ook nog eens warmte en comfort voor terug en de waarde van je woning stijgt ook nog. “Dus een perfect rendement op je investering” vertelt Gijsbert.

Vrijblijvend advies op maat

Wij zoeken de beste oplossing voor je woning en daarom maken wij altijd een vrijblijvend advies op maat. Doe de gratis WarmteCheck op onze website www.warmtemeesters.nl om te zien of je woning geschikt is voor een hybride warmtepomp en plan direct een gratis adviesgesprek in. Je kunt ons ook altijd bellen op 085-2399100 en wij helpen je graag verder. Onze eigen monteurs plaatsen de hybride warmtepomp binnen 4 weken.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500