Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
9 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Verkeersexamen gestart op basisscholen

Geplaatst op: 2 april 2024

(archieffoto 2019)

(Ingezonden) Het theoretisch en het praktisch verkeersexamen voor de kinderen uit groep 7 van alle basisscholen Genemuiden is weer van start gegaan. Maandagmorgen 25 maart is het theorie-examen in de groepen 7 van alle basisscholen in Genemuiden afgenomen. Tijdens dit examen is de kennis van de verkeersregels, bordenkennis en voorrangsregels getoetst. De kinderen kregen 25, soms pittige, vragen waarvan ze er minimaal 16 goed moesten hebben. Alle leerlingen zijn hiervoor geslaagd. Een derde van de leerlingen slaagde na het maken van een herkansing. Een leerling had alle 25 antwoorden goed.

Praktisch verkeersexamen

Donderdagmorgen 11 april volgt het praktisch examen. De kinderen fietsen dan in de bekende oranje hesjes een route door Genemuiden van ongeveer 6,5 kilometer. Zo’n 20 controleposten controleren de kinderen op veilig verkeersgedrag en het in praktijk brengen van de verkeersregels. De start is bij d’Overtoom en de route eindigt daar ook.

Oefenen voor de examens

Op de site van VVN.nl, onder het kopje ‘Zwartewaterland’, is de route goed te zien. Voor het praktijkexamen kan de route in Genemuiden alvast gefietst worden. Op het wegdek zijn vanaf  begin april de witte pijlen van de route opnieuw geverfd. Samen met een ouder of grootouder vooraf de route fietsen is natuurlijk goed: de route is herkenbaar, het geeft de kinderen zelfvertrouwen en samen fietsen is leuk. Soms gebeurt dat verkennen ook in schoolverband.

Verder zijn er op de VVN-site genoeg leuke en leerzame oefenmogelijkheden voor het examen, niet alleen voor kinderen maar ook voor volwassenen!

Na het goed afsluiten van beide examens krijgen de kinderen een diploma en een presentje. De diploma’s worden maandag 15 april door de verkeersouders op de scholen uitgereikt.

De beste leerling en de school met gemiddeld de beste resultaten verdient een ‘verkeers’beker.  De wethouder overhandigt de bekers aan de beste ‘verkeersschool’ en aan de grootste verkeerskanjer.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500