Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Inzicht in gezondheidsrisico’s met PAGO

Geplaatst op: 8 april 2024

(Adv.) PAGO is de afkorting voor Periodiek ArbeidsGezondheidskundig Onderzoek. Dit houdt een onderzoek in dat organisatie breed inzicht geeft in de gezondheidsrisico’s van medewerkers. Er wordt gekeken naar arbeid gerelateerde risico’s. Ben jij benieuwd wat PAGO betekent voor jouw organisatie? Lees dan gauw verder, want hieronder delen we hoe je een gedegen PAGO kunt (laten) uitvoeren!

Verschil tussen PAGO en PMO

Naast PAGO (Periodiek Arbeidsgezondheidskundig Onderzoek) bestaat er ook PMO (Preventief Medisch Onderzoek). Beide onderzoeken zijn medisch en gericht op werknemers, maar er zijn ook een aantal belangrijke verschillen. Een PAGO richt zich voornamelijk op (werk gerelateerde) gezondheidsrisico’s van medewerkers, terwijl een PMO een bredere kijk biedt op de gezondheid van de werknemers in algemene zin. Het PMO omvat daarom niet alleen werk gerelateerde risico’s, maar ook iemands leefstijl en heeft daarmee ook een preventieve functie. Je kunt een PMO dus als een aanvulling zien op het PAGO. Een ander verschil is met PAGO is dat bij het PMO de werkgevers en de ondernemingsraad actief betrokken bij het opstellen en uitvoeren. Bij PAGO is dit niet het geval.

Is PAGO verplicht?

PAGO kan een belangrijk instrument zijn om als werkgever de zorgplicht naar werknemers toe te vervullen en arbeid gerelateerde gezondheidsrisico’s te identificeren. Echter is PAGO alleen verplicht als het in de CAO is afgesproken. In bepaalde branches zoals de bouw, luchtvaart en politie is zijn gezondheidsrisico’s nogal groot, dus hier staat PAGO meestal wel in de CAO opgenomen.

PAGO partner uitkiezen

Een PAGO opstellen kan een uitdagend klus zijn. Hulp inschakelen van een PAGO partner kan dan de oplossing bieden. Je kunt dus zelf alvast op zoek gaan naar gespecialiseerde arbodiensten of veiligheidsadviseurs met ervaring in het uitvoeren van PAGO’s. Vraag verschillende offertes op om een goed beeld te krijgen van de kosten en de aangeboden diensten. Sommige offertes worden op maat gemaakt, dus geef vooral aan wat er belangrijk is in jouw organisatie. Let bij het bekijken van offertes niet alleen op de prijs, maar ook op factoren zoals expertise, flexibiliteit en de mogelijkheid om maatwerkoplossingen te bieden die aansluiten bij de specifieke behoeften van jouw organisatie. Vaak worden er ook referenties gegeven. We raden aan om deze vooral ook te controleren en eventueel een kennismakingsgesprek te plannen om te zien of er een goede klik is tussen jouw organisatie en de potentiële PAGO partner. Op deze manier kun je een weloverwogen keuze maken en bijdragen aan het verminderen van gezondheidsrisico’s op jouw werkvloer!

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500