Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Veilig op de werkvloer met VCA

Geplaatst op: 26 april 2024

(Adv.) Kennis over veiligheids- en milieunormen is extra belangrijk in bepaalde sectoren. Als werknemer kun je laten zien dat je deze kennis bezit door je VCA te halen. VCA staat voor Veiligheid, Gezondheid en Milieu Checklist Aannemers en is dus bedoeld voor bedrijven die in risicovolle sectoren opereren. Als je solliciteert in sectoren zoals de bouw, dan is de kans dus groot dat de werkgever vraagt om een VCA.

Welke VCA voor mij geschikt?

Er bestaan verschillende varianten op de VCA certificering. Welke je precies moet halen, hangt af van je functie. De VCA Basis is bedoeld voor uitvoerende medewerkers zonder leidinggevende rol. Zoals de naam al zegt, leer je bij VCA Basis alle basics over veilig en gezond werken. Relevante aspecten uit de Arbowet komen voorbij, maar ook het herkennen van onveilige werksituaties en arbeidsongevallen komen aan bod. Ben je een leidinggevende of zzp’er? Dan volg je de VOL VCA (Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden). Verder is er ook de VCU VIL, wat staat voor Veiligheid en Gezondheid Checklist Uitzendkrachten (VCU) en Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden (VIL). Deze is bedoeld voor intercedenten die bij uitzendbureaus werken binnen branches waar een VCA voor nodig is.

VCA cursus volgen

Als je voor een VCA certificaat gaat, dan wil je hem natuurlijk wel in één keer halen. Dit doe je door een VCA cursus te volgen. Deze duurt één dag en is het hele jaar door mogelijk op verschillende locaties in het land. Om je optimaal voor te bereiden, voltooi je thuis eerst een e-module voordat je naar de cursus op locatie komt. Op de cursusdag zelf ga je met een ervaren instructeur dieper in op de lesstof en is er ruimte om vragen te stellen. Ook behandelen jullie samen oefenvragen, zodat je weet hoe het examen eruit zal komen te zien. Dit examen zal later op de(zelfde) dag plaatsvinden.

Zo ziet het VCA examen eruit

Het VCA Basis examen duurt 60 minuten en bestaat uit 40 vragen. Ga je voor de VCU VIL of VCA VOL, dan krijg je 75 minuten de tijd voor 70 vragen. Alle examens zijn meerkeuze en worden elektronisch afgenomen op een laptop. Deze laptops worden op de examens al verzorgd, dus je hoeft niet je eigen computer mee te nemen. Ben je klaar met het examen? Dan sluit je het scherm af en krijg je direct te zien of je bent geslaagd. De uitslag wordt geregistreerd in het Centraal Diploma Register. Jouw toekomstige werkgever kan dit register dus raadplegen om te zien of jij je VCA daadwerkelijk behaald hebt. Binnen twee weken na het succesvol afronden van je VCA examen krijg je je papieren diploma thuisgestuurd. Ook wordt er een digitaal VCA pasje klaargemaakt die je op je smartphone kunt installeren.

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Van Dijk Containers 500