Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
23 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

De geschiedenis achter Koreaanse vloerverwarming

Geplaatst op: 30 april 2024

(Adv.) In Nederlandse huizen en appartementen komt het niet veel voor: vloerverwarming. Voor een Koreaan zou dat onvoorstelbaar zijn, omdat bijna elk huis of appartement aangeleverd wordt met een verwarmde vloer. Dat is niet eens heel gek, gezien de geschiedenis van het Aziatische schiereiland. In dit blog vertellen we je meer over het traditionele Koreaanse verwarmingssysteem, beter bekend als ondol.

Het verhaal achter ondol

De term ondol (ook bekend als goodle of banggoodle) is een verwarmingssysteem voor vloeren dat traditionele huizen in Korea al duizenden jaren warm houdt. Ondol is niet een uniek systeem: in verschillende delen van de wereld zijn er vergelijkbare structuren gevonden, zoals het Romeinse Rijk. Echter is de ondol het enige systeem wat uniek is en goed bewaard is gebleven. Het is niet duidelijk wanneer het ondol precies is ontstaan, maar historici denken dat het rond 900 v. Chr. is ontwikkeld. Daarnaast denken wetenschappers dat het systeem is bedacht om de rook stroom van open haarden te manipuleren, in plaats van het vuur als bron voor warmte te gebruiken. Dit is namelijk wel gebruikelijk in westerse verwarmingssystemen.

De voordelen van het ondol-verwarmingssysteem

De eerste vorm van ondol was energiezuinig, omdat ze in traditionele huizen vaak de warmte van open haarden hergebruiken. Nadat het systeem zich verder ontwikkelde, werden er meerdere voordelen gecreëerd. Een grote daarvan is dat het systeem insecten en ongedierte tegenhield uit het huis, maar ook uit de tuin van bewoners. De kleine hoeveelheden rook die het systeem produceerde werkten als een soort ongediertebestrijding, waardoor mieren in de winter de houten huizen niet konden beschadigen. Daarnaast heeft het systeem ook verschillende voordelen voor de gezondheid. Koreanen sliepen vroeger bijvoorbeeld op de grond en de hitte van de vloer verhoogde de bloedcirculatie van hun benen en rug. Men gelooft zelfs dat de voordelen vergelijkbaar zijn met die van sauna’s!

Vloerverwarmingen in het heden

Een vloerverwarming kopen is voor een gemiddelde Koreaan dus erg zelf vanzelfsprekend: hoewel de traditionele ondol niet meer veel voorkomt, zijn de meeste gebouwen voorzien van een warme vloer. In de meeste tempels, traditionele hanoks of zelfs hotels kun je de warmte voelen onder je voeten. Nu worden er ook soms warmwaterleidingen geïnstalleerd onder de vloer, om zo kamers warm te houden. Best handig dus! Het is nu alleen maar de vraag of deze woontrend ook nog naar Nederland gaat overwaaien, maar gezien de voordelen en de interesse in het grote Oost-Aziatische land zal het misschien niet lang meer duren.

Gepubliceerd door advertentie afdeling
Van Dijk Containers 500