Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
21 juni 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Molen De Zwaluw krijgt een nieuwe ‘hoed’

Geplaatst op: 23 mei 2024

Korenmolen ‘De Zwaluw’ in Hasselt staat momenteel in de steigers omdat de ‘hoed’ wordt vervangen. Zeven jaar na de vervanging van de stalen roeden, staat de 167-jarige molen opnieuw in de steigers. Dit keer wordt de rieten kap vervangen om lekkages te voorkomen, een ingreep die essentieel is voor het behoud van dit monument.

De Stichting tot Behoud van de Korenmolen ‘De Zwaluw’ wordt financieel ondersteund door het Molenfonds, maar moet ook zelf een kwart van de benodigde €40.000 bijdragen. Dankzij verhuur van het pakhuis en de molen, kon de stichting een deel van het benodigde bedrag sparen.

‘De Zwaluw’ is een belangrijk onderdeel van de Hasseltse gemeenschap, zowel als historisch bouwwerk als sociale ontmoetingsplek. De molen kan altijd nieuwe vrijwilligers en molenaars gebruiken. Geïnteresseerden worden aangemoedigd zich aan te melden. “Molenaar worden? Ken je iemand in je omgeving die molenaar wil worden? Neem dan contact met ons op. Wij kunnen je alles uitleggen over de opleiding (die zo lang kan duren als jezelf prettig vindt), over het opleidingsmateriaal, over de molen, over alle molenaars, vrijwilligers en bestuursleden die bij de molen betrokken zijn en over de zaterdagmiddagen wanneer de molen open is”, aldus Atty Gijssen namens De Zwaluw.

Vanwege de werkzaamheden is de molen tot half juni gesloten voor publiek. Daarna zal ‘De Zwaluw’ weer draaien met een vernieuwde kap.

Voor meer informatie over vrijwilligerswerk of de opleiding tot molenaar, neem contact op met de stichting.

Gepubliceerd door Robert Jansema
Van Dijk Containers 500