30 april 2024 t’ Olde Staduus

Sportclub laat zege glippen

Geplaatst op: 4 februari 2017

Sportclub laat punten liggen in echte derbysfeer

Sportclub Genemuiden liet zaterdagmiddag een zeker lijkende overwinning tegen Urk glippen. In de slotfase komen de Urkers terug van een 2-0 achterstand, waardoor Genemuiden thuis hele dure punten laat liggen. “We geven het gewoon weg”, zegt verdediger Dirk Muis na afloop.

De gezichten van spelers en trainers staan strak na het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Boringa. Als Genemuiden diep in de tweede helft via Omar Kavak op 2-0 komt, lijkt de wedstrijd immers beslist. Zwaar bevochten, maar op basis van de tweede helft misschien verdiend. Na slecht uitverdedigen kan Harmen de Boer echter in de 83e minuut de 2-1 binnen koppen, waarna Urk ruikt dat er nog meer in zit. Een echt slotoffensief blijft uit, maar vlak voor tijd is het uitgerekend Nentjes, vorig jaar nog in het tweede bij Genemuiden, die toch de 2-2 maakt.

En dus baalt ook de uitstekend spelende Muis na afloop als een stekker. “Volgens mij geven we de hele wedstrijd weinig weg en dan gaat het op het einde nog mis. Ik vind niet dat we te ver naar achteren zijn gelopen. Die 2-1 viel uit de lucht en daarna maken ze met een zondagsschot de 2-2. Absoluut onnodig, maar het zijn wel dure en zure punten die je nu laat liggen.”

Voor het chagrijn van Muis uit gaan 95 minuten boeiende voetbalminuten. Urk zit er volop, speelt tegen het randje aan en er soms overheen en Genemuiden gaat mee in die strijd. Een duel voor echte mannen kortom, waarin scheidsrechter Boringa redelijk overeind blijft en niet overgaat tot een strooipartij met kaarten. Op cruciale momenten kiest hij echter niet de zijde van Genemuiden, vindt Muis. “In de eerste helft wordt Riemens in de zestien onderuit getrokken en na rust moet Van der Kolk een strafschop meekrijgen”, aldus de verdediger, die overigens bijval krijgt van doelman Koffeman. Ook volgens de goalie had de bal eigenlijk op de stip gemoeten.

Desondanks weet Muis dat Sportclub de wedstrijd vooral zelf uit handen geeft. “Na de 2-0 kregen we kansen op meer. Die moet je maken”, klinkt het. Omar Kavak had weer een groot aandeel in beide doelpunten. Vlak voor rust schiet hij, ook uit het niets trouwens, op de vuisten van Koffeman, waarna Menting de 1-0 kan aantekenen. Even later scoort Kavak bijna de 2-0. Een verdwaalde voorzet raakt op miraculeuze wijze de paal. Na rust maakt hij een typische Kavak-goal en lijkt de wedstrijd beslist. Dat blijkt een kwartiertje later niet het geval. Urk lijkt zelfs nog even met een driepunter van het veld te stappen, maar Boringa keurt in de allerlaatste seconde een doelpunt af vanwege buitenspel.

Daardoor groeit de achterstand op DOVO, dat in Apeldoorn van CSV won. Ook Staphorst blijft overeind (2-3) tegen Excelsior, terwijl ACV wel tegen een nederlaag aan loopt. AZSV won zaterdagmiddag in Assen. Volgende week wacht ASVD voor Genemuiden en een week later volgt Staphorst thuis. Over een streekderby gesproken. Positief aan het duel tegen Urk was overigens wel de beleving langs de lijn. Eindelijk lieten de supporters weer eens van zich horen.