Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 mei 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

‘Helemaal maf van pompoenen’

Geplaatst op: 8 september 2014

KAMPERZEEDIJK – ‘Helemaal maf van pompoenen’, is Klaas van der Sluis uit de Kamperzeedijk. Voor het achttiende jaar op rij verkoopt hij pompoenen en kalebassen tijdens zijn ‘pompoenenshow’. Ondertussen is hij een soort wandelende pompoenencyclopedie en brengt hij ontelbare uren door op zijn bouwland en zijn kas. Daar brengt hij 75 soorten pompoenen groot.

Zijn passie is min of meer uit toeval ontstaan. Op het bouwland van zijn overleden vader ging hij wat aan de slag en vervolgens verkocht hij de oogst op advies van zijn zoon. “Aan zo’n tafeltje op de Kamperzeedijk. Mijn zoon zou ze verkopen, ik moest er bijkomen als mensen wilden afrekenen. ‘Hier ga ik mee door’, zei ik na de eerste dag al”, herinnert Klaas zich.

Want het contact met de mensen vindt hij een van de mooiste kanten van zijn hobby. Adviseren, praten en zorgen dat mensen het exemplaar meenemen dat het beste bij hen past. “Mensen kunnen ook gewoon geld in een bakje stoppen en zelf de pompoenen of kalebassen meenemen, maar eigenlijk vind ik dat niets. Mij te koud. Ik ga graag met de mensen in gesprek”, vertelt Klaas in zijn schuur, terwijl hij ondertussen de weg in de gaten houdt. “Kijk, daar stopt er al weer één…”, zegt hij.

Zijn hobby is nauwgezet werk. Keihard werken ook. Wie dat niet wil, kan beter niet in de pompoenen gaan. “Het begint in mei. Dan gaan alle planten en bloemen van mijn vrouw van de vensterbank en begin ik met het kiemproces. Buiten is dat een te groot risico. Pas als er geen kans meer is op nachtvorst, gaan ze naar buiten. Dan moet je bemesten en vooral heel veel schoffelen. Vanaf half augustus kun je dan de kalebassen plukken en vanaf september de pompoenen”, doceert Klaas het vak. Tot oktober gaat de verkoop aan de Kamperzeedijk door.

Het is een ‘behoorlijk’ oogstjaar, maar niet zo goed als voorgaangde jaren. Toen was het aanbod van het land groter. Kwalitatief is er echter niets mis met de oogst, laat de verzameling van Klaas zien. “Dit is de Siam, de vijgenbladpompoen. Een heel gewilde soort”, zegt de Kamperzeedijker, die vervolgens onnavolgbare namen opdreunt. Zijn eigen favoriet bewaart hij tot het laatst. “Dat is de fleskalebas Amforah. Die moet je drogen en bewaren. Uiteindelijk heb je dan een sambabal. Dat hele proces vind ik ook prachtig.”

Augustus tot oktober vindt Klaas de mooiste tijd van het jaar. Eerst de spanning over hoe de kalebassen en de pompoenen eruit zien en vervolgens de sociale activiteiten voor zijn deur. De volgende klanten parkeren de klanten alweer aan de overkant van de weg. Een echtpaar zoekt tussen de pompoenen en ontelbare. “Ha, mevrouw heeft smaak…”, lacht Klaas als de dame een kleine, beige pompoen pakt. “Die teel ik voor het eerst, maar deze blijkt heel gewild”, zegt ie.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500