Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
17 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

Cursus taalcoaches start in Bibliotheek Hasselt

Geplaatst op: 29 september 2014

bibliotheek zwartewaterland

‘Het geeft uitdaging en veel voldoening!’

In maart 2014 werden certificaten uitgereikt aan de eerste taalcoaches in Zwartewaterland. Binnenkort start al weer een nieuwe cursus voor taalcoaches in Zwartewaterland. Taalvrijwilligers krijgen via het project Taal voor het Leven (kosteloos) een training. Deze basistraining bestaat uit vier dagdelen en tijdens deze training leren de taalvrijwilligers hoe zij hun cursisten beter kunnen begeleiden bij het leren lezen en schrijven.

 

Taalcoaches in Zwartewaterland zijn enthousiast over het project. Wie in de Bibliotheek Zwartewaterland komt, heeft de taalcoaches vast al wel eens aan het werk gezien met cursisten. Marietje Oostindië houdt regelmatig intake gesprekken, en taalcoaches zijn vaak met de cursisten aan het oefenen in de Bibliotheek. “Ik kan alleen maar zeggen dat ik het een uitdaging vind.

En dat het veel voldoening geeft”, laat een taalcoach uit Zwartewaterland weten. Maar waaruit bestaat die voldoening dan? Dat blijkt misschien wel het meest uit de reactie van de volgende taalcoach: “Mijn cursist vertelde dat hij nu gewoon de berichtjes op het werk leest en er niet meer aan voorbij loopt. Er is een nieuw computerprogramma bij de machines en hij is er niet meer bang voor en vraagt om hulp als het nodig is. En hij leest steeds vaker niet alleen de kop van een artikel, maar het hele stuk! Ik heb hem natuurlijk een compliment gegeven, hij is zo trots als een pauw! Leuk hè. Soms lijkt de vooruitgang langzaam te gaan, maar voor hem is het een sprong.”

 

De nieuwe cursus voor taalcoaches wordt gegeven in de Bibliotheek Hasselt op de woensdagmiddagen 22 en 29 oktober en 5 en 12 november, telkens om 13.45 uur. De taalvrijwilligers leren tijdens deze training hoe zij hun cursisten beter kunnen begeleiden bij het leren lezen en schrijven. Daarnaast maken zij kennis met de materialen die ze kunnen inzetten in de praktijk en met vrijwilligers en professionals die hen bij de werkzaamheden kunnen ondersteunen.

 

Er is nog steeds de mogelijkheid voor geïnteresseerden om zich als taalcoach aan te melden. Iedereen die cursisten ook die sprong vooruit willen helpen in de Nederlandse taal, kunnen zich aanmelden via taalpunt@bibliotheekzwartewaterland.nl. Wie nog meer wil weten over het onderwerp laaggeletterdheid, kan vanaf vrijdag 10 oktober de serie ‘Zeg Eens B’ volgen bij de NCRV op NPO1. Deze zesdelige serie wordt gepresenteerd door Caroline Tensen en wordt om 21.30 uur uitgezonden. In deze serie ontmoet Caroline Tensen mensen die worstelen met hun gebrekkige taalvaardigheid, waardoor ze niet volledig kunnen deelnemen aan de maatschappij. Ze worden gevolgd, terwijl ze met behulp van een taalcoach leren om weer op niveau te leren lezen en schrijven.

 

Voor meer informatie: www.taalvoorhetleven.nl en www.bibliotheekzwartewaterland.nl

 

Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=oYNmj9Y40uw

Gepubliceerd door Harm van Wendel
Van Dijk Containers 500