Al 20 jaar de nieuwssite voor Genemuiden!
20 april 2024 t’ Olde Staduus
Agenda
Van Dijk Heftrucks (tijdelijk)

OZB stijgt met 10 procent

Geplaatst op: 16 oktober 2014

De OZB stijgt als het aan het college van B en W ligt per 1 januari met 10,6 procent. Daarmee wil de gemeente 450.000 euro binnenhalen. Broodnodig om de wankele financiële positie te verbeteren. Eerder maakte Genemuiden Actueel al bekend dat onder meer de zwembaden nog een verdere bezuiniging van 200.000 krijgen. Volgens wethouder Dick Visserman zijn de maatregelen nodig om Zwartewaterland in de toekomst gezond en leefbaar te houden.Hij kondigde donderdag ook nog een mogelijke stijging van de rioolheffingen aan. Er komt op dit moment te weinig rioolgeld binnen om alle rioolwerkzaamheden te kunnen uitvoeren. Rioolwerkzaamheden aan de Dedemsvaart-Zuid kosten bijvoorbeeld al 3,6 miljoen euro.

Met de maatregelen wil het college zorgen dat het wel kan blijven investeren in bijvoorbeeld wegen en openbaar groen. “Desondanks zijn dit hele zware maatregelen. Ze zijn wel nodig, zodat ook de provincie ziet dat het ons menens is om de boel onder controle te houden. We kunnen onze schulden niet blijven doorschuiven naar de volgende generatie”, aldus Visserman, die ook lichtpuntjes ziet. Hij noemde de gunstige ontwikkelingen met de komst van grote bedrijven naar Hasselt als voorbeeld.

Volgens Visserman lag er ambtelijk ook een scenario om veel kleinere subsidies terug te schroeven. “Wij kiezen echter voor de zwembaden, het jongerenwerk en de peuterspeelzalen. Haal je subsidies weg bij verenigingen en organisaties, dan haal je ook de inspiratie weg bij vrijwilligers. Juist die zorgen voor de leefbaarheid van onze kernen”, aldus Visserman.

Hij heeft de boodschap al bij de Stichting Zwembaden Zwartewaterland neergelegd. Die lijkt op voorhand weinig andere keuzes te hebben dan het sluiten van een van de drie zwembaden. Voorzitter Roel Huls van de Stichting Zwembaden Zwartewaterland wil nog niet op de situatie ingaan. “Wij hebben geen schriftelijk bericht van de gemeente gekregen, er is dus geen reden om hierop in te gaan”, laat hij weten.

De extra bezuiniging voor de zwembaden gaat overigens pas op 1 januari 2016 in, zodat de stichting tijdig maatregelen kan treffen. De bibliotheken blijven in de nieuwe bezuinigingsronde buiten schot, maar volgens Visserman komen die met zekerheid ook nog een keer op tafel te liggen.

Gepubliceerd door Erik Driessen
Van Dijk Containers 500